pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

Uutisia

Satavuotisen Suomen kunniaksi järjestetään Keski-Suomessa Keuruun kirkossa kiitoskonsertti, jossa esiintyvät laulajat Erkki Liikanen ja Pertti Kallio. Keuruun seurakunnan ja Suomen Raamattuopiston konsertilla kiitetään etenkin veteraaneja, sotainvalideja ja lottia vapaasta Suomesta.

Näyttelijänä ja laulajana tunnettu Erkki Liikanen on ollut tuttu esiintyjä meille suomalaisille jo 60-luvulta lähtien. Kaksi syksyn säveltäkin voittanut laulaja nauttii nykyään ansaituista eläkepäivistään ja aktiviteettia hän saa lapsenlapsistaan, sekä satunnaisista konserteista ja hyväntekeväisyystyöstä. Liikasta säestää konsertissa Tapio Rekola.

Suomen Raamattuoiston laulajaevankelista Pertti Kallio on vuosikymmenien aikana esiintynyt jo noin 20 äänitteellä. Viimeisimmän Laulukuvia- levynsä myötä Pertti on kiertänyt Laulukuvia-yhtyeensä kanssa ympäri Suomea. Uudella levyllä on mm. hengellisiä lauluja uusina sovituksia, joita artisti mielellään kutsuu laulelmiksi.

-        Laulelma on laulullinen sävellys, jota kannattelee laulun tarina ja tulkinta. Usein pienimuotoinen säestys toimii niissä parhaiten. Laulukuvilla haluan koskettaa kuulijoitani, Pertti Kallio kertoo.

Isänmaallinen majataloilta – konsertti järjestetään Keuruun kirkossa sunnuntaina 24.9. klo 18 alkaen. Illassa on artistien lisäksi mukana myös illan emäntänä Hanna Rahikainen. Konserttiin on vapaa pääsy ja tilaisuudessa kerätään kolehti. Lisäksi kirjoja voi ostaa kirjapöydästä ja tilaisuudessa on myös tarjoilua.

Syksyn tullen myös torstain Avoimien ovien luennot jatkuvat. Syksyn luennoitsijoiden lista on pitkä ja tässä on vain muutama poiminta tältä syyskaudelta.

Raamattu ja kristityt

Syyskuun puolivälissä 14.9. Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja Timo Junkkaala kertoo kristinuskon merkityksestä Suomessa teemalla ”Kristillisempi kuin luulit”.

Toinen teologian tohtori eli Timo Eskola on äänessä 5. lokakuuta. Aihe on kristikuntaa jakava ja puhuttava: ”Miten Raamattua tulisi tulkita?”

Niin ikään lokakuussa toinen Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja Raimo Mäkelä pohtii kymmenen käskyn lakia. Lokakuun 12. päivä hän pohtii, voivatko nämä käskyt koskea kaikkina aikoina kaikkia ihmisiä?

Elämän valinnat

Ajankohtainen kysymys etanasiasta ja saattohoidosta on ylilääkäri Tinna Tasmuthin aiheena. Hän luennoi aiheesta torstaina 26.10.

Emeritus professori Markku Ojanen puolestaan pohtii 9. marraskuuta, onko yhteinen onni paras onni. Psykologian professoruuristaan eläköitynyt Ojanen on tullut tunnetuksi ”onnellisuusprofessorina”.

Raamattuopiston vararehtori, maahanmuuttajalinjojen vetäjä Marja-Kaarina Marttila puolestaan käsittelee kulttuureja. Hän tarkastelee 23. marraskuuta, mitä tapahtuu, kun erilaiset kulttuurit törmäävät työpaikalla.

Evankeliumi, rukous ja Martti Luther

Joulukuuta lähestyttäessä sukelletaan jälleen kristinuskon peruskysymyksiin. Teologian maisteri Tiina Karlssonin aiheena 30.11. on rukouksen ihmeellinen maailma.

Aluejohtaja, pastori Ilpo Karin aiheena on Martti Lutherin elämä. Hän pohtii itsenäisyyspäivän jälkeen 7.12. Lutherin elämän merkitystä meille.

Ennen joulua 14.12. kokoonnutaan vielä miettimään, miten evankeliumia voi kertoa tämän ajan ihmisille. Alustajana on Raamattuopiston rehtori Juha Vähäsarja.

Tarkempi aikataulu ja ohjelma

Torstaisin Avoimien ovien ohjelma alkaa kello 10 aamuehtoollisella. Luentosaliin siirrytään noin kello 10.45 ja luento on maksuton.

Kahdeltatoista on mahdollista nauttia monipuolinen lounas Raamattuopistolla. Moni poikkeaa myös avoinna olevaan kirjamyyntiin ja kirpputorille. Olet sydämellisesti tervetullut Avoimien ovien tilaisuuksiin.

Syksyn luentojen vielä tarkempi ohjelma löytyy tätä linkkiä hiirellä napauttamalla.

Suomen Raamattuopiston Säätiö lomauttaa lähes koko henkilökuntansa kolmeksi viikoksi loppuvuoteen mennessä.
 
- Ajat ovat taloudellisesti haastavat ja henkilökunnan lomautusten lisäksi teemme säästötoimia muussakin toiminnassa, kertoo toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen.
 
- Tavoitteena on tervehdyttää talous kestävälle pohjalle ja antaa turvalliset puitteet Raamatun opetukselle ja evankeliumin julistamiselle jatkossakin.
 
Lomautukset ajoittunevat pääosin kesäaikaan
 
Lomautukset pyritään järjestämään yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa siten, että niistä koituu mahdollisimman vähän haittaa Suomen Raamattuopiston toimintaan osallistuville. Pääosa lomautuksista toteutunee kesäaikaan, jolloin esimerkiksi opetustoiminta tai hallintopalvelut ovat tavallisestikin vähäisemmällä miehityksellä. Leirit ja muut kesän isommat tapahtumat toteutetaan suunnitellusti.
 
- Tiukentunut taloustilanne johtuu kustannusten noususta sekä vuokratuottojen ja julkisen tuen, muun muassa valtiontukien ja seurakunnilta tulevien korvausten vähenemisestä. Sen sijaan yksityisten uskovien tuki Raamattuopistolle on kasvanut, mistä iloitsemme. Kiitämme uskollisia tukijoitamme siitä, että esimerkiksi juuri toteutunut Kevätkeräys auttoi osaltaan lyhentämään kaavailtujen lomautusten kestoa, Lauri Vartiainen sanoo.
 
- Toivon, että tukijamme muistavat meitä rukouksin tässäkin talousahdingossa. Ilman vapaaehtoistyöntekijöitämme ja muuta saamaamme tukea Raamattuopisto ei pystyisi toimimaan.
 
Suomen Raamattuopiston Säätiön nykyinen toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen ja kaksi edeltävää toiminnanjohtajaa Timo Junkkaala ja Raimo Mäkelä vetosivat tämän kuukauden Kevätkeräyksen yhteydessä Suomen Raamattuopiston tukijoihin, jotta toimintaa ei jouduttaisi supistamaan.

Etukäteen paljon huomiota herättänyt Kirkkokansan Raamattupäivä kokosi viikonloppuna väkeä Finlandia-talolle. Tilaisuutta ei järjestetty alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Kallion kirkossa, koska kirkon sisällä vaikuttava sateenkaariväki koki kristillisestä avioliittokäsityksestä puhumisen vaikeaksi Kallion kirkon tiloissa.  

Viidesläisen herätystysliikkeen johtajat ja Kallion kirkkoherra puhuivat tapahtuneesta sovinnollisesti, vaikka esimerkiksi Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää ja OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen näkivät ajat vaikeina.

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen muistutti kristittyjen yhteydestä. Vaikka viidesläinen herätysliite on vain pieni osa valtavan suurta Jumalan kansaa, niin sekin on silti tärkeä osa Jumalan kansaa.

- Kristittyjen täytyy pysyä yhdessä, puolustaa kaveria eikä olla hiljaa, Vartiainen muistutti.

Myös paneeliin osallistunut Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo halusi selventää, miksi Kirkkokansan Raamattupäivää vietettiin tällä kertaa Finlandia-talossa Kallion kirkon sijaan.

- Oli aika raskas askel, kun tulin. Toisaalta on hienoa olla Finlandia-talossa Suomen juhlavuonna, mutta onhan tämä surkea juttu. Syy, minkä takia olemme täällä, on se, että avioliittokysymys on ollut Kallion seurakunnassa erityisen herkkä, hän kertoi.

Laajasalo totesi, että objektiivisesti katsottuna tapahtuman siirtäminen oli oikea arvio, jotta hyvä ja tärkeä yhteistyö voisi jatkua.

Puhetta kristillisestä avioliitosta

Finlandia-talon sali täyttyi ääriään myöten kansanedustaja Päivi Räsäsen ja rehtori Niilo Räsäsen odotetun avioliittopuheen aikana. He muistuttivat, että vaikka eduskunta on muuttanut avioliittolakia, niin Jumalan sanaa päätös ei muuta.

- Yleisen ilmoituksen perusteella ymmärrämme, että ihmiskunta voi jatkua vain sen perusteella, että olemme miehiä ja naisia. Tämän ymmärtämiseen emme tarvitse Raamattua. Jokaisessa kulttuurissa on tietoisuus siitä, että avioliiton muodostaa kaksi sukupuolta. Jumalan luomistyön ja Jeesuksen opetuksen mukaisesti avioliiton muodostaa yksi nainen ja yksi mies. Tämä on myös Uuden testamentin apostolien johdonmukainen opetus, Niilo Räsänen sanoi. 

Päivi Räsänen kertoi eduskunnan äänestyspäätöksellä sukupuolineutraaliksi muutetun avioliittolain muutoksen vaiheista.

- Hanketta edistettiin asteittain käyttäen tunnetarinoita ja kaapaten sanoja kiertoilmaisuiksi kuten tasa-arvoinen, sateenkaari tai rakkaus.

Hän totesi, ettei muutosta voi vähätellä todeten sen koskettavan vain marginaalista vähemmistöä.

- Sukupuolijärjestelmään perustuva ihmiskuva haastetaan laajalla rintamalla lähtien päiväkodeista ja koulusta. 

Räsäset halusivat rohkaista kristittyjä avioliittoasiassa. 

- Nyt ei ole hiljaisuuden, mukavuusalueelle vetäytymisen tai yleiseen eetokseen sopeutumisen aika. Me tarvitsemme kirkossamme uskonpuhdistuksen, jossa palataan lain ja evankeliumin sanaan myös avioliiton kohdalla, päätti Päivi Räsänen pariskunnan osuuden.

Raimo Mäkelä alusti uskonpuhdistuksesta

Kirkkokansan Raamattupäivän varsinainen teema oli Uskonpuhdistus ja Lutherin perintö. Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajan tehtävistä eläköitynyt rovasti, teologian tohtori Raimo Mäkelä alusti aiheesta.

Hän johdatti kuulijat paikan päällä ja radioiden ääressä uskonpuhdistuksesta Jeesuksen kohtaamiseen. Hän muistutti siitä, että Luther turvautui kokonaan hänen ulkopuolellaan olevaan, hänestä riippumattomaan Jumalan sanaan.

- Koko kirkon suurin kaksoisvaara on, että vaatimuksesta tulee lahja ja lahjasta tulee vaatimus. Usko ei perustu kokemukseen, vaan kokemus perustuu uskoon, hän totesi.

Raimo Mäkelä muistutti Raamatun olevan ihmisen turva myrskyisinä aikoina. Lutherin keskeinen löytö Raamatusta oli, että uskon ja Jeesuksen kautta tulemme Jumalalle kelvollisiksi, vaikka olemmekin syntisiä.

-  Raamatussa Jumala avaa meille sydämensä, Mäkelä sanoi.

- Kun uskomme Jeesukseen, Jumala näkee meissä vain hänet. Hän kelpaa puolestamme Jumalalle, ja me kelpaamme hänessä Jumalalle, vaikka olemmekin kelvottomia.

 

 

 

 

 

Suomen Raamattuopiston Säätiön hallitus on kutsunut TM Petri Kortelahden Raamattuopiston valtakunnallisen julistustyön johtajaksi. Kortelahti on 47-vuotias pastori ja Raamatun opettaja, joka siirtyy Raamattuopiston palvelukseen Diakonialaitos Lahden diakoniajohtajan tehtävästä. 

Petri Kortelahti aloittaa uudessa tehtävässään huhtikuun alussa. Hänen keskeinen työtehtävänsä on johtaa Raamattuopiston toimintakeskusten ulkopuolella tehtävää julistus-, opetus- ja sielunhoitotyötä. Hän myös koordinoi ja kehittää vapaaehtoisten sekä Raamattuopiston ystävien toimintaa.

Tehtävää tällä hetkellä hoitava julistusjohtaja Pekka Heiskanen siirtyy eläkkeelle kesään mennessä. Heiskanen on ollut pappina yli 40 vuotta, joista hän on työskennellyt Suomen Raamattuopiston eri tehtävissä lähes 30 vuotta.

pos-sro2-right
  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!