pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

Matka Israeliin (Jerusalemiin, Tiberiakseen / Galileaan, Eilatiin)
16.–24.2.2018

Israelilla on erittäin vaihteleva monituhatvuotinen historia. Jerikoa pidetään maailman vanhimpana kaupunkina: sillä on ikää 11 000 vuotta. Israel on Vanhan ja Uuden testamentin tapahtumien päänäyttämö. Siellä jäljittyvät lukemattomat henkilöt historiasta, erityisesti Raamatusta. Menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus läpäisevät siellä toisensa erityisillä tavoilla.

Juutalaisuus, kristinusko ja islam monine muunnelmineen ovat alueen klassiset uskonnot. Israel on ollut jatkuvasti maailmanpolitiikan polttopisteitä. Keväällä 2018 se juhlii 70-vuotista itsenäisyyttään. Luonto on erikoinen: kasvillisuus ja autiomaa vaihtelevat. Kuollutmeri on maanpinnan syvin hautavajoama.

Matkamme on luonteeltaan pyhiinvaellus-, kulttuuri-, opinto- ja lomamatka. Lyhyestä kestostaan huolimatta se tarjoaa ydinasiat maasta ja historiasta ja nykyajasta.

Ensimmäinen kolmannes ajasta ollaan Jerusalemissa, toinen kolmannes Tiberiaasta käsin pohjoisessa Galileassa ja viimeinen kolmannes etelässä Eilatissa, joka sisältyy Suomesta tehtäviin ryhmämatkoihin harvoin.

Koska välimatkat ovat pitkät, koemme myös niiden varrella paljon kiintoisaa ja vaikuttavaa. Käymme raamatunhistorian keskeisissä paikoissa mutta myös harvinaisissa kohteissa.

Matka tarjoaa uutta sekä ensikertalaiselle että kokeneelle Israelin-matkaajalle. Syvennämme ja avarramme maailmaamme ja kristillisen uskomme ulottuvuuksia Raamatun avulla.

Keskinäisen yhteyden hoitaminen on matkalla olennaista. Ohjelma on suunniteltu pääosiltaan lapsillekin soveltuvaksi. Hinnoissa on alennuksia lapsille.

Ohjelma

Ohjelman yksityiskohdat ovat riippuvaisia monista ennalta arvaamattomista tekijöistä. Muutoksia voi tulla hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Siksi suunnitelman toteutumista ei kaikilta osin voida taata. Päivä aloitetaan mahdollisuuksien mukaan aamuhartaudella. Muutaman muttei jokaisen retkipäivän päätteeksi kokoonnumme hotellissa vielä yhteen.

Perjantaina 16.2.

Lähdemme klo 20.05 Helsinki-Vantaan lentoasemalta Finnairin suoralla reittilennolla Tel Aviv - Yafoon Ben Gurionin kentälle, jonne saavumme lauantain puolella klo 00.30. Ajamme sieltä omalla bussilla Jerusalemiin ja majoitumme hotelli Leonardo Jerusalemiin****.

Sapattina, lauantaina 17.2.

Hotellin aamiaisen jälkeen klo 9.30 alkaa kokopäivän retki Jerusalemiin Jeesuksen jalanjälkiin. Käymme Länsi- eli Itkumuurilla, joka on Jerusalemin temppelialueen läntinen raja ja juutalaisten pyhin paikka ja sijaitsee lähimpänä tuhottua Jerusalemin temppeliä, Getsemanessa, Via Dolorosalla eli Jeesuksen ”Tuskien tiellä”, Jeesuksen puutarhahaudalla ja Öljymäellä, jolta Jeesus nousi taivaaseen, jonne hän kerran palaa ja jolta on näkymä vanhaankaupunkiin, Temppelivuorelle ja Kalliomoskeijaan ja Al-Aqsan moskeijaan. Retken erillishinta on 70 €. Nautimme hotellissa illallisen.

Sunnuntaina 18.2.

Aamiaisen jälkeen on kokopäivän retki Jerusalemin myöhäisemmille alueille. Tutustumme Jeesuksen ajan Jerusalemin pienoismalliin. Käymme muodoltaan erikoisessa ”Kirjan pyhäkössä” eli museossa, jossa säilytetään Qumranista löydettyjä ainutlaatuisia vuosituhansien ikäisiä käsikirjoituksia.

Ajamme parlamenttitalo Knessetin ohi. Näemme suurikokoisen menoran eli seitsenhaaraisen kynttelikön, joka on ollut juutalaisuuden vertauskuva lähes 3000 vuotta ja Israelin valtion vaakuna alusta asti..

Vierailemme natsivainoissa kuolleiden juutalaisten muistoksi rakennetussa Jad Vashemissa ja Caspari-keskuksessa, jossa Jeesukseen uskovat juutalaiset ja pakanakristityt työskentelevät yhdessä ja tapaamme suomalaisen lähetystyöntekijä Sanna Erelän. Palaamme hotelliin illalliselle.

Maanantaina 19.2.

Syötyämme aamiaisen hotellissa lähdemme bussillamme kohti Galileaa. Poikkeamme Qumranin luolilla, joista arvokkaat papyruskääröt löydettiin 1947. Tutustumme parin tuhannen vuoden takaiseen essealaisten yhteisöön, joka eli siellä. Laskeudumme 408 metriä Välimeren pinnan alapuolelle Kuolleenmeren Midbariin. Saamme hautautua meren mutaan, ”uida” meressä ja lilliä kuumissa rikkipitoisissa altaissa. Lapsille on myös makean veden allas.

Midbarissa on Kuolleenmeren kosmetiikkatuotteiden myymälä. Pysähdymme Jerikossa, jonka muurit sortuivat juutalaisten sotahuudon vaikutuksesta Joosuan johtaman piirityksen aikana. Käymme Jordanvirran rannalla Qaser el Yehudissa, paikassa, jossa Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen. Vierailujen erillishinnat ovat 40 €. Illaksi saavumme Tiberiaaseen hotelli Leonardo Clubiin*** ja nautimme aterian.

Tiistaina 20.2.

Hotelliaamiaisen jälkeen kokopäivän retkellä Galileassa käydään Jeesuksen kotikaupungissa Nasaretissa, jonka Nazareth Village’in perinnekylä osoittaa havainnollisesti, millaista oli elämä Jeesuksen ajan Palestiinassa, Jeesuksen vuorisaarnan ja sen autuaaksijulistuksen vuorella, Gennesaretin järven rannalla Pietarin kalansaaliin paikassa Tabghassa, jossa Jeesus ylösnousemuksensa jälkeen ilmestyi oppilailleen, ja Magdalassa, josta oli kotoisin Jeesuksen lähipiiriin kulunut Maria. Siellä vietämme Herran pyhää ehtoollista. Retken erillishinta on 70 €. Illallinen syödään hotellissa.

Keskiviikkona 21.2.

Varhaisen aamiaisen jälkeen suuntaamme etelään. Matkalla nousemme Masadan vuorilinnoitukseen, jonka kuningas Herodes Suuri oli rakennuttanut ja joka juutalaisten sodassa Roomaa vastaan 66-74 säilyi viimeisenä vastarintapesäkkeenä, kunnes siellä olleet tekivät itsemurhan. Vierailemme Timnan kansallispuistossa ja siellä muinaisen Israelin autiomaanvaelluksen ajan pyhäkköteltan luonnollisen kokoisessa mallissa ja pääsemme siten sisälle Vanhan ja Uuden testamentin uskon ytimeen.

Näemme kuningas Salomon kuparikaivokset 3000 vuoden takaa, lajissaan maailman vanhimmat, ja kävelemme ”Salomon pylväiksi” nimetyillä erikoisilla kallioilla. Käyntien erillishinnat ovat 50 €. Majoitumme Eilatissa Club Hotel Eilatiin*** ja illastamme siellä. Sillä on erinomainen sijainti keskustan tuntumassa asutuksen laidalla, ei suoraan hotellialueella, vastapäätä tavaratalo Mall Hayamia ja lähellä maksutonta uimarantaa.

Hotellilla on useita uima- ja porealtaita, maksullinen sauna ja kuntosali ja valtava suljettu piha-alue. Eilatissa on mahdollisuus uimiseen Israelin parhaassa rantalomakohteessa Punaisessameressä (lämpötila yli 20 astetta), shoppailemiseen Israelin huokeimmilla, arvonlisäverottomilla hinnoilla ja yhteiseen ostoskäyntiin Sea of Spa –Kuolleenmeren kosmetiikkatuotteiden myymälässä.

Torstaina 22.2.

Aamiaisen jälkeen tehdään puolenpäivän retki ainutlaatuiseen vedenalaiseen meriakvaarioon, erillishinta 35 €. Palatessa poikkeamme Israelin vapaussodan päättymisen muistomerkillä Umm rash rash.

Hotellin illallisen jälkeen klo 19.30-19.45 katsomme sen vieressä Musical Fountain Show’n eli monivärisen vesi-ilotulituksen, jota musiikki säestää. Klo 20.30-22 on mahdollisuus nähdä Isrotel-hotellin teatterissa ainutlaatuinen vesiakrobaattinen WOW-show 35 €:n hintaan. Lippu varataan ilmoittauduttaessa.

Sapatinaattona, perjantaina 23.2.

Aamiaisen syötyämme lähdemme klo 10 kotimatkalle. Ajamme Punaiselle kanjonille, jossa kävelemme ja ehkä kiipeilemme huikeissa autiomaan luonnonmuodostumissa. Teemme kierroksen Beershebassa, joka on 200 000 asukkaan yliopistokaupunki Negevin autiomaassa.

Beersheba mainitaan Vanhassa testamentissa 31 kertaa. Illansuussa vierailemme satamakaupunki Jaffassa Beit Immanuelin juutalaiskristillisessä seurakunnassa. Näemme Tel Avivin iltavalaistuksen. Lentokentälle saavumme klo 22:een mennessä.

Lauantaina 24.2.

Finnairin suora reittilento Tel Aviv – Yafosta Helsinki-Vantaalle on klo 01.20-6.00.pos-sro2-right

Perushintaan 1449 € henkilöltä sisältyvät

• lennot
• puolihoito jaetussa kahden hengen huoneessa (7 aamiaista, 6 illallista)
• bussikuljetukset
• suomenkielisen oppaan ja matkanjohtajien palvelukset
• hotellihenkilökunnan ja kuljettajan palvelurahat
• mutteivät retket eivätkä käyntikohteet, jotka samoin kuin WOW-show -lippu maksetaan erikseen ja mieluimmin ja edullisimmin matkaa varattaessa, eivätkä oppaan vapaaehtoiset palvelurahat.


Retkipaketin hinta

Suomesta ennakkoon ostettuna on 310 €, WOW-show’n sisältäen 345 €.


Alennukset lapsille:

kahden aikuisen kanssa samaan huoneeseen majoittuva alle 13-vuotias saa 100 €:n alennuksen. Alle 6-vuotias saa retket ilmaiseksi, 6-12-vuotiaat puoleen hintaan (ei show’ta).


Muut

Lisämaksu majoittumisesta yhden hengen huoneeseen on 420 €.

Omakustanteiseen lounaaseen on päivittäin mahdollisuus.

Varausmaksu on 200 €/henkilö. Loppumaksu erääntyy 40 päivää ennen matkaa. Matkatoimisto postittaa laskut yhdessä.

Matkustajalla tulee olla passi, joka on voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen, ja matkavakuutus.

Matkalla ovat voimassa yleiset valmismatkaehdot ja Toivomatkojen lisä- ja erityisehdot reittilennoilla operoitavissa matkoissa (Toiviomatkojen esite s. 23; www.toiviomatkat.fi/matkaehdot).

Osanottajien vähimmäismäärä on 20.

Ennen matkaa ja sen jälkeen voi yöpyä Raamattuopistossa Kauniaisissa eri sopimuksesta ja eri maksusta (info@sro.fi, p. 09 5123910).


Opas: Marjaana Rissanen

On ollut oppaana Israelissa vuodesta 1990 alkaen ja saanut Suomessa Keskuskauppakamarin ansiomerkin työstään.


Vastuullinen matkanjärjestäjä:

Matkatoimisto Toivomatkat Oy, Annankatu 31-33 C, 00100 Helsinki, p. 09 565 7170, s-posti: helsinki@toiviomatkat.fi, internet: www.toiviomatkat.fi.


Ilmoittautuminen:

Suomen Raamattuopiston matkapalvelu, PL 15, 02701 Kauniainen, p. 09 51239158 / Paula Mäkipää, s-posti: paula.makipaa@sro.fi. Suuren ennakkokiinnostuksen vuoksi on syytä ilmoittautua hyvissä ajoin.


Matkanjohtajat

Seija Mäkelä, TM, PsM, eläkkeellä oleva Pohjois-Tapiolan lukion uskonnon ja psykologian vanhempi lehtori, ja Raimo Mäkelä, TT, VTM, rovasti, eläkkeellä oleva Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtaja, p. 09 5050097, 050 9109058, 040 5912813, s-posti: raimo.makela@kotiportti.fi.


  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!