pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

Ruskamatka 2018
8.–15.9.2018

ingressikuvaAKTIIVILOMALLE
Jos haluat liikkua luonnossa ja kokea aktiiviloman Lapissa, ruskan värittämillä tuntureilla, niin tule mukaamme. Kuljemme koko päivän tunturialueilla. Matkamme yleisin palaute on ollut: "Tämä matka oli hieno, koska emme aina kulkeneet valmiita polkuja". Vaelluspäiviä perillä on kaikkiaan 6 päivää. Teemme myös bussiretken Norjan puolelle Kautokeinoon ja Altaan, joten käymme Jäämeren äärellä.

Bussi lähtee Kauniaisista ja ajaa E4 tietä reittiä Kauniainen - Lahti - Jyväskylä - Oulu - Muonio - Vuontispirtti. Matkan varrelta pääsee kyytiin. Matka on kaikille avoin eikä edellytä minkäänlaista kuulumista tai sitoutumista Suomen Raamattuopistoon.

MAJOITUSPAIKKAMME
Hotelli Vuontispirtti sijaitsee aivan tunturien juurella kauniin Vuontisjärven rannalla Yli-Kyrössä.
Ruskamatkamme kohde on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Enontekiön kunnassa. Se on Suomen vanhin ja komein kansallispuistoalue Tunturilapissa. Patikkaretket suuntautuvat Pallastunturin laajoille rinteille ja keroille. Pääsemme nousemaan puuttomalle tunturialueelle joka retkellä.

RUSKAN LOISTO
Lapin ruska on komeaa. Maaruskan monet värisävyt, koivujen keltaiset lehdet, haapojen punaisuus ja kuusipuiden syvä vihreys luovat sellaisen väripaletin, että sitä ei voi toiselle sanallisesti välittää, se on vain itse nähtävä ja vaellettava sen keskellä.

KOSKETUS JÄÄMEREEN
Keskiviikkona järjestämme retken Norjan Altaan. Käymme Altavuonon suulla, josta merireitti avautuu Jäämerelle. Matkapäivä Altaan tarjoaa aivan erilaisen näkymän ruska-alueelle, sillä havupuut eivät siellä enää menesty. Tunturikoivun ja maaruskan väriloisto sen kuin syvenee. Matka on lisäretki, johon osallistumisesta voi päättää ruskamatkan aikana.

RIKAS ELÄIMISTÖ
Pohjoisen eläimistä kiirunat, riekot ja porot ovat niitä, joihin vaeltelija helpoimmin törmää luonnossa liikkuessaan. Tietysti lapintiaiset ja kuukkelit ovat aika helposti nähtävissä. Jos onnistaa, niin saattaa nähdä myös sopulin, tunturipöllön tai tunturihaukan ja parhaimmillaan maakotkan liitelemässä uljaana kerojen yläpuolella.

AAMU- JA ILTAOHJELMAT
Aamuhartaus klo 8.30 -8.45. Iltaohjelmamme rakentuvat yhteislauluille, matkalaisilta tuleviin puheenvuoroihin, lauluihin, runoihin tms. Illat ovat siis "yhteisyrityksiä". Varaudu jo lähtiessäsi iltoihin jollain laululla, kronikalla, runolla tai kertomuksella! Iltojemme muusikkoina ovat Risto Heikkilä hanuri ja laulu sekä Kari Jutila laulu, kitara ja huilu. Aamu- ja Iltaohjelmiin osallistuminen on tietysti täysin vapaaehtoista.

RETKIEVÄÄT
Kukin tekee aamiaisen yhteydessä retkieväspöydästä itselleen retkieväät. Termariin kuumaa mehua, kahvia, teetä tai kaakkaota. Voileipiä tarpeen mukaan, kananmuna ja hedelmä. Muoviset eväsrasiat ovat eväiden säilymisen kannalta parempia kuin paperipussit. Päivän vaelluksilla on tärkeää,että on juotavaa riittävästi. Hyödyllistä on myös, että mukana on suolaa tai jotain suolaista syötävää, sillä suolan puute aiheuttaa lihaskramppeja.

LIIKKUMINEN LUONNOSSA JA TURVALLISUUS
Teemme joka päivä patikkaretkiä tunturiympäristöön. Kävelynopeutemme on rauhallinen, noin 2-3 km/tunnissa. Matkaoppaat kulkevat aina päivän pääreitillä. Omatoimisista retkistään kukin huolehtii itse. Vaelluksilla ryhmiin jakaantuminen tapahtuu itsestään. Sen aiheuttaa ihmisten tottumus maastossa liikkumiseen eikä ryhmiä voi sen tähden etukäteen määritellä. Nopeammin kulkevia ei kannata hidastaa eikä hitaammin kulkevien tarvitse kulkea nopeammin. Ryhmät kootaan aina jossain vaiheessa yhteen. Maastossa liikkuminen tapahtuu kaikissa tapauksissa liikkujan omalla vastuulla.

KALASTUS
Jos olet kiinnostunut kalastuksesta, niin Vuontisjärvi ja lähellä oleva Ounasjoki tarjoavat hyvät kalastusmahdollisuudet. Ounasjoesta saa taimenta ja harjua. Kalastusluvan voi lunastaa ja varusteita saa vuokrattua Ounasjoen varrelta Porotila Auttosta, jos omia varusteita ei ole mukana. Porotila Autton vieressä on juuri sopivasti koski, jonka rannalta voi virvelöidä.

MARJOJEN POIMINTA
Jos on hyvä marjavuosi, niin Vuontispirtin ympäristöstä Ahovaaran, Vuontiskeron ja Saivokeron rinteiltä tuntuu löytyvän valtavasti marjaa. Puolukka, mustikka ja kaarnikka ovat runsaslukuisina tarjolla. Tietysti vuodet vaihtelevat sadon runsauden suhteen. Vuontispirtin keittiöltä saa 5 litran muoviastioita marjojen kuljetukseen.

VUOKRAA POLKUPYÖRÄ
Jos et tahdo lähteä kävelemään maastoon, niin eräs mahdollisuus tutustua laajemmin ympäristöön on vuokrata Vuontispirtiltä polkupyörä.

MATKAVAKUUTUS
Jokaisella kannattaa olla matkavakuutus. "Vahinko ei tule kello kaulassa". Matkavakuutus ei sisälly matkan hintaan. Jokainen huolehtii omasta matkavakuutuksestaan. Jokainen liikkuu maastossa omalla vastuullaan.

VARUSTEET
Alueen kartat, voi ostaa Vuontispirtiltä tai Pallaksen Luontokeskuksesta
Aurinkolasit, jos ajattelee tarvitsevanssa niitä
Hansikkaat, sillä erityisesti aamut ovat viileitä
Herätyskello aamunousujen varmistamiseksi.
Istuinalusta, jos joutuu istumaan kostealle alustalle
Kamera
Kameran akku tai paristot
Kameran akun laturi
Kameran muistikortit
Kaulatyyny autossa nukkumisen helpottamiseksi.
Kiikarit, jos tahtoo katsella maisemia tarkemmin
Kumisaappaat mahdollistavat kulkemisen kosteassakin maastossa. Kumisaapas ei kuitenkaan tue jalkapohjaa ja nilkaa kunnolla.
Kännykkä kannattaa aina olla vaelluksilla mukana
Kännykän laturi
Kävelysauvat auttavat merkittävästi nousuissa ja erityisesti laskuissa.
Laastaria tai keinoihoa mahdollisten hiertymien varalle.
Lämpöalusasut, pitävät ihon kuivana
Lääkkeet omien tarpeiden mukaan.
Muovirasioita eväiden pakkaamista varten (suositus kolme rasiaa)
Omat pesuvälineet tarpeen mukaan. Saunassa shampoon tarjoaa Vuontispirtti.
Passi, Altan matkalla ylitämme valtakuntien rajan (ei tosin ole vielä koskaan kysytty)
Pipo, lippis tai jokin muu hattu.
Reppu retkieväiden kuljettamista varten.
Runo, laulu tai kronikka iltaohjelmissa tai bussimatkojen aikana jaettavaksi
Vaellusvaatetta sen mukaisesti, että voi lisätä lämmintä päälle, jos on kylmä tai päinvastoin.
Sadeviitta tai vastaava sadepäivien varalle
Silmälasit ja varasilmälasit
Termospullo juoman kuljettamista varten.
Tulitikut, jotta voi sytyttää nuotion
Uima-asu, saunasta pääsee Vuontisjärveen
Urheilusukkia, paksupohjaisia ja lämpimiä
Vaelluskengät, kaikkein suositeltavimmat, sillä niissä on paksu pohja
Vaelluskenkien kosteudenestoainetta, käsittele kengät jo etukäteen ja päivien aikana

Lisää listaan myös paljon huumorimieltä, sillä se auttaa vaikeimpienkin paikkojen yli. Lisäksi suositan sen asenteen omaksumista, että "sää on aina hyvä", koska siihen emme voi kukaan vaikuttaa.

Ohjelma 8.9.
Ohjelma 9.9.
Ohjelma 10.9.
Ohjelma 11.9.
Ohjelma 12.9.
Ohjelma 13.9.
Ohjelma 14.9.
Ohjelma 15.9.
pos-sro2-right

HINNAT

Hinta sisältää kaikki bussimatkat, meno- ja paluumatkan ruokailun Pihtiputaalla, majoituksen, liinavaatteet, pyyhkeet, aamiaiset, retkieväät, päivälliset, saunat ja omat iltaohjelmat. Altan matkasta on oma maksunsa.

2 hengen hotellihuone: 690 €/hlö
4 hengen mökki: 590 €/hlö
Lapsi 5-14 vuotta: 400 €/lapsi
Lapsi 4 vuotta tai alle: 220 €/lapsi

Tilanpuutteen takia ei ole mahdollista varata 2 hengen huonetta yhdelle henkilölle. Perhemajoitus yleensä mökissä.


TIEDUSTELUT

PAULI TUOHIOJA, puh. 0500-603786, toimii matkanjohtajana ja antaa mielellään informaatiota matkan vaelluksista, päivien ohjelmista, varusteista yms. Hänelle voi myös kirjoittaa sähköpostilla: pauli.tuohioja@gmail.com.

MARIA SAVOLAINEN, 09-51239134, ottaa toimistossa vastaan tiedusteluja matkasta ja ohjaa tiedustelut Pauli Tuohiojalle. Marialle voi myös kirjoittaa sähköpostia: maria.savolainen@sro.fi.


TULOSTA OHJELMA

OHJELMA


LISÄINFORMAATIO

Pauli ja Tarja Tuohiojan kotisivu


PERUUTUSMAKSU

Jos henkilö ei peruuta varaustansa ja jättää tulematta matkalle, niin silloin Raamattuopistolla on oikeus laskuttaa häneltä matkan todellinen hinta.


MATKASI VIIHTYISYYDESTÄ HUOLEHTIVAT

MATKANVETÄJÄT
Pauli ja Tarja Tuohioja, Kari Jutila, Risto Heikkilä


KUVAGALLERIA

LINKKI KUVIIN


GOOGLEKARTTA

KARTTA


LASKUTUS VASTA MATKAN JÄLKEEN

Käytäntö perustuu Kuluttajaviraston ohjeisiin. Ei ennakkomaksua, pelkkä ilmoittautuminen riittää.

  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!