pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

Jes. 52:13-53:12

Katso, minun palvelijani menestyy: hänestä tulee korkea, ylhäinen ja suuri. Ja kuitenkin monet järkyttyivät hänet nähdessään – tuskin häntä enää ihmiseksi tunsi, niin kammottavasti hänet oli runneltu. Mutta hän saattaa vielä ihmetyksiin kansat, hänet nähdessään kuninkaat mykistyvät, sillä sen, mitä heille ei koskaan kerrottu, sen he saavat nähdä, mistä he eivät ikinä ole kuulleet, sen he saavat nyt kokea … Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen. Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen. Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, ei hän suutansa avannut.

Suunnatonta rakkautta

Pääsiäisen aikoina me saamme olla maailmankaikkeuden suurimman tapahtuman keskiössä. Mitään näin valtavan suurta ja mullistavaa ei ihmiskunnan historiassa ole koskaan tapahtunut. Syntiinlankeemus muutti esivanhempien ja samalla myös meidän, heidän jälkeläistensä elämän täysin. Ihminen siirtyi täydellisestä Jumalan yhteydestä paholaisen hallintavallan alle, sekä perisynnin ja sen mukanaan tuoman kadotustuomion alaiseksi. Lankeemus toi myös erilaiset sairaudet, jotka lopulta vievät ihmisen ruumiin ja sielun kuoleman omaksi.

Vaikka ero Jumalasta tuli ihmisen osaksi, Jumala on silti pitänyt huolta luomakunnastaan. Kun aika tuli, Jumala lähetti tänne oman Poikansa. Jumalan Pojan tullessa maan päälle, murtautui samalla myös Jumalan valtakunta tänne. Täällä ollessaan Hän rakensi tuota valtakuntaansa ja valitsi seuraajansa eli apostolit. Kolmen vuoden ajan Jeesus koulutti heitä hoitamaan valtakunnan asioita Hänen jälkeensä. Mutta tämä oli vain osa sitä tehtävää, minkä Isä oli Hänelle antanut.

Raskain ja vaikein työ oli pelastaa ihmiskunta ja murtaa paholaisen valta. Niinpä Jeesuksen maanpäällinen tehtävä huipentuu pääsiäisenä. Herran Jeesuksen syntyminen ihmiseksi, kärsimyskuolema ristillä, ylösnouseminen kuolleista ja taivaaseen astuminen ovat osa todella valtavaa ja merkittävää tapahtumaa, joka merkitsee tässä maailmassa vallitsevien voimien murskaamista. Teollaan Jumalan Poika kukisti ”pahan kolminaisuuden”, synnin, kuoleman ja itse paholaisen! Tai niin kuin Ilmestyskirja käyttää heistä nimiä: väärä profeetta, peto ja lohikäärme.

Suuressa ahdistuksessaan ennen ristiinnaulitsemistaan Jeesus sanoi (Joh. 12:23, 31): ”Hetki on tullut, Ihmisen Poika kirkastetaan” ja heti perään ”nyt tämä maailma on tuomiolla, nyt tämän maailman ruhtinas syöstään vallasta”. Lisäksi vielä vähän ennen kuolemaansa: ”Se on täytetty” (Joh.19:30). Tuolloin paholaisen valta murtui ja vallasta syöstynä tämä menetti oikeutensa jäädä taivaaseen. Hänet heitettiin sieltä pois lopullisesti.

Jumala on pyhyydessään ankara ja ehdoton, Hän vihaa syntiä. Läpi Raamatun synnin sovitukseksi on tarvittu veriuhri ja se oli myös Vapahtajamme kohtalona. Itse synnittömänä Hän otti kantaakseen rangaistuksen kaikkien ihmisten synneistä. Kun Jeesus juuri ennen kuolemaa ristillä huusi: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit” (Matt.27:46) ja hetken päästä ”Isä, Sinun käsiisi minä uskon henkeni” (Luuk.23:46). Tuolloin Jumalan täydellinen tuomio kohtasi Hänet ja Isänsä hylkäämänä Hän joutui kokemaan kuoleman ja kadotuksen kauhut. Mutta näin synnistä tuleva tuomio oli kärsitty.

Kuitenkaan tämä ei ollut loppu. Isä ei hylännyt Poikaansa, vaan herätti Hänet kuolleista kolmantena päivänä, kuten oli ennustettu. Ylösnousemus merkitsi siitä, että myös kuoleman mahti oli voitettu. Kuolema ei pystynyt pitämään Jeesusta vankinaan. Golgatan tapahtumat merkitsevät siis sitä, että pahuuden valta on murrettu ja sovinto ihmiskunnan ja Pyhän Jumalan välillä on saavutettu. Jeesus on toteuttanut Isän hänelle antaman tehtävän kokonaisuudessaan.

Vielä ikään kuin kaiken tämän vahvistukseksi voimme Raamatusta lukea Isän ja Pojan välisen keskustelun vähän ennen Kristuksen palaamista taivaalliseen kotiinsa (Joh. 17:4-8): ”Isä, nyt minä tulen sinun luoksesi. Minä olen kirkastanut Sinut täällä maan päällä saattamalla päätökseen työn, jonka annoit tehdäkseni.” Tuo Jumalan kirkkaus ei ole korkealta valtaistuimelta säteilevää majesteettisuutta, vaan alentumista ihmisen tasolle, kaikkensa antavan suunnattoman rakkauden kirkkautta. Vapahtajamme todella koki täydellisen hylkäämisen sekä ihmisten, että Jumalan edessä. Halpaan seimeen ja köyhään perheeseen, Jumalan Poika syntyi, pilkattuna ja hyljeksittynä Hän kuoli tuskallisen kuoleman. Kaikki tämä vain meidän, sinun ja minun, puolestamme.

Näiden valtavien näkyjen ja koko maailmankaikkeutta koskettavan Jumalan suunnitelman äärellä pienen ihmisen sisin hiljenee. Sanat loppuvat ja voimme vain ihmetellen katsella Jumalan suuruutta, kaikkivaltiutta ja rakkautta. Hän hallitsee koko maailmankaikkeutta, kaikkia voimia ja valtoja, mutta silti Hänelle on tärkeä ja rakas, jokainen yksittäinen ihminen, sinä ja minä.

Millaisella rakkaudella Pyhä ja Kolmiyhteinen Jumala rakastaakaan ihmistä! Pikkuhiljaa pieni ihminen alkaa ymmärtää, mitä tämä kaikki merkitsee hänen omassa elämässään. Sen, mitä tarkoittaa Jumalan lapseus ja äärettömän rikas perintöosa kerran ikuisuudessa.

Me saamme lahjaksi uuden elämän Kristuksessa ja voimme elää ylösnousemuselämää jo nyt. Kristillinen usko on uskoa elämään! Elämää tässä ja nyt, Pyhän Hengen voimassa ja yhteydessä Vapahtajaamme. Herran Jeesuksen syntyminen ihmiseksi, kärsimyskuolema ristillä, ylösnouseminen kuolleista ja taivaaseen astuminen muuttivat todella koko ihmiskunnan kohtalon.

Pirjo Juntunen
Vuokatinrannan julistustyöntekijä

pos-sro2-right
  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!