Saattohoidon vapaaehtoisia hoivakoteihin

Koulutus- ja opasmateriaaleja

Oletko käynnistämässä saattohoidon vapaaehtoistoimintaa hoivakodissa?

Näillä sivuilla on ladattavissa valmiita koulutus- ja opasmateriaaleja

  • saattohoidon vapaaehtoisten kouluttamiseen
  • hoivakodin henkilökunnan valmentamiseen
  • saattohoidon vapaaehtoistoiminnan käynnistämiseen hoivakodissa

Koulutus- ja opasmateriaalit on tuotettu Lohtua läsnäolosta -hankkeessa.

Lohtua läsnäolosta

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa Lohtua läsnäolosta -hankkeessa (2018-2024) koulutettiin saattohoidon vapaaehtoisia toimimaan hoivakodeissa asuvien yksinäisten vanhusten elämän loppuvaiheen tukena ja seurana.

Vapaaehtoisia koulutettiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Vihdissä toimiviin hoivakoteihin. Koulutuksiin osallistui 400 henkilöä. Heistä noin puolet ilmoitti haluavansa toimia saattohoidon vapaaehtoisena hoivakodissa. Saattohoidon vapaaehtoisten toiminta jatkuu hoivakodeissa hankkeen päättymisen jälkeenkin.

Lisäksi hanke järjesti yhteistyöhoivakotien henkilökunnalle työpajoja. Niiden tarkoituksena oli parantaa henkilökunnan valmiuksia hyödyntää koulutettuja saattohoidon vapaaehtoisia osana hoivakodissa asuvien vanhusten elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa ja hoivaa.

Vapaaehtoisille järjestettiin vertaistapaamisia ja jatkokoulutusta. Frivilliga utbildades även till svenskspråkiga vårdhem.

Lohtua läsnäolosta -hanke on päättynyt 30.4.2024. Näitä sivuja ei enää päivitetä, mutta sivuilla olevat materiaalit ovat edelleen vapaasti hyödynnettävissä.