pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

 

Uusi kolmivuotinen saattohoidon vapaaehtoistoimintaa hoivakodeissa ja kotihoidossa kehittävä hanke on käynnistynyt

Lohtua läsnäolosta -hanke (2021-2024) rekrytoi ja kouluttaa saattohoidon vapaaehtoisia toimimaan yksinäisten vanhusten elämän loppuvaiheen tukena ja seurana. Hanke on jatkoa STEA:n aiemmin rahoittamalle samannimiselle hankkeelle (2018-2020).

  • Vapaaehtoisia koulutetaan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Vihdissä ja Lohjalla toimiviin hoivakoteihin. 
  • Vapaaehtoiset toimivat hoivakotien asukkaiden ja kotihoidon iäkkäiden asiakkaiden tukena. 
  • Vapaaehtoisten starttikoulutuksia järjestetään 6-8 kertaa vuodessa.
  • Hoivakotien henkilökunnalle järjestetään työpajoja. 
  • Saattohoidon vapaaehtoistoimintaa pilotoidaan myös kotihoidossa. Kotihoidon vapaaehtoisille järjestetään jatkokoulutusta.
  • Frivilliga utbildas även till svenskspråkiga vårdhem.

Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoista. 

Hankkeesta vastaa projektipäällikkö, terveystieteiden tohtori Kristiina Niemelä. Vanhustyön asiantuntijana hankkeessa toimii geronomi Ritva Pihlaja.

Yhteystiedot:

Kristiina Niemelä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 040 451 6781

Ritva Pihlaja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 050 437 0892

Vapaaehtoisten koulutusta ja välittämistä hoivakoteihin

Edellisessä Lohtua läsnäolosta -hankkeessa (2018-2020) kehitettiin toimintamalli, jossa rekrytoitiin, koulutettiin ja välitettiin saattohoidon vapaaehtoisia yksinäisten vanhusten viimeisten elinpäivien tueksi. Hankkeessa koulutettiin 131 vapaaehtoista toimimaan 14 hoivakodissa. Nämä pilottikohteiksi valitut hoivakodit sijaitsivat pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla. Hanke tuki hoivakoteja saattohoidon vapaaehtoistoiminnan käynnistämisessä, toimintatapojen ja hyvän saattohoidon kehittämisessä.

Hoivakotien kokemuksia

Hankkeen kokemukset osoittivat, että toimintamallin kehittämistä ja levittämistä kannattaa jatkaa. Toimintamalli toimii ohjeistuksena, kun koulutettuja saattohoidon vapaaehtoisia halutaan hyödyntää hoivakodeissa vanhuksen elämän loppuvaiheen tukena. Hoivakotien henkilökunnalle tehdyn kyselytutkimuksen mukaan vapaaehtoisten käynnit on koettu hyödyllisiksi ja heitä toivotaan lisää. Vapaaehtoiset voivat kiireettömällä läsnäolollaan keventää henkilökunnan työtaakkaa.

Huomiota pitää kiinnittää toiminnan jatkuvuuden ja tiedonkulun kehittämiseen, yhteistyön lisäämiseen hoivakodin ja vapaaehtoisten välillä, vapaaehtoisten jaksamisesta huolehtimiseen ja tietoisuuden lisäämiseen saattohoidon vapaaehtoistoiminnasta.

Vapaaehtoisten kokemuksia

Saattohoidon vapaaehtoisena toimivien omat kokemukset toiminnan merkityksellisyydestä ovat toinen tärkeä näkökulma. Vapaaehtoisena toimiminen antaa sisältöä ja merkitystä omaan elämään. Saattohoidon vapaaehtoistoiminta tarjoaa mahdollisuuden aidosti merkitykselliseen ja tärkeään toimintaan. 

Lämmin kiitos kaikille saattohoidon vapaaehtoisille, yhteistyöhoivakodeille ja muille yhteistyötahoille!

Kehittäminen jatkuu

Koronaepidemian hellittäessä jo aiemmin koulutetut vapaaehtoiset voivat jälleen palata osaksi hoivakotien yhteisöä ja tiimejä. Kesällä 2021 käynnistyvässä uudessa Lohtua läsnäolosta -hankkeessa (2021-2024) jatketaan vapaaehtoisten kouluttamista ja hyväksi todettujen toimintakäytäntöjen kehittämistä hoivakodeissa. Hankkeen tärkeänä tehtävänä on virittää myös laajempaa keskustelua ja tiedon levittämistä saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kokemuksista ja hyödyistä.

Saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä kiinnostuneiden hoivakotien ja kotihoidon yksiköiden kartoittaminen aloitetaan kesän 2021 aikana.

Uusien saattohoidon vapaaehtoisten koulutukset käynnistyvät syksyllä 2021.

Mukaan etsitään myös ruotsinkielisiä hoivakoteja ja vapaaehtoisia.

Käynnistyvistä koulutuksista voi tiedustella Kristiinalta ja Ritvalta. Niistä tiedotetaan myös hankkeen Facebook-sivuilla @LohtuaLasnaolosta. Toiminnasta kiinnostuneet voivat olla suoraan myös itse yhteydessä Kristiinaan ja Ritvaan.

 

Lohtua läsnäolosta -hankkeen (2018-2020) esittelyvideo:

 

pos-sro2-right
  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!