pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

 

 

Saattohoidon vapaaehtoishanke Lohtua läsnäolosta

STEA (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) on ehdottanut Sosiaali- ja terveysministeriölle, että se myöntäisi taas ensi vuodeksi täyden rahoituksen Suomen Raamattuopiston Säätiön kolmivuotiselle saattohoidon vapaaehtoishankkeelle Lohtua läsnäolosta. Kyseessä on kolmivuotisen projektin toinen vuosi.

Hankkeen tarkoituksena on vapaaehtoisvoimin tukea elämänsä loppuvaiheessa olevia lähimmäisiä erityisesti vanhusten hoivakodeissa. Lisäksi vapaaehtoiset tarjoavat läheistään saattamassa oleville omaisille sellaista lähimmäisyyttä, joka auttaa selviämään kriisistä eteenpäin. Hanke on valmis ottamaan vastaan myös valmentavan haasteen: hoivayksiköiden henkilökunnan kanssa yhteistyössä kehitetään toimintamalleja, jotka auttavat ammattilaisia, omaisia ja vapaaehtoisia toimimaan saumattomasti tuettavan elämänlaadun parantumiseksi. Vaikka hankkeen nimessä mainitaan sana saattohoito, lääkärin tekemää virallista saattohoitopäätöstä ei kuitenkaan edellytetä avun piiriin pääsemiseksi.

Toiminta on ihmisenä ihmiselle olemista, kappaleen matkaa rinnalla kulkemista, läsnä olemista, kuuntelemista, pysähtymistä ja jakamista.

Aloitamme pääkaupunkiseudulta, mutta olemme laajentamassa myös Länsi-Uudenmaan suuntaan.

Työntekijätiimiin on tulossa muutoksia. Projektipäällikkö Elina Lamminmäki siirtyy vuoden vaihteessa Suomen Raamattuopiston Säätiön hallinto- ja henkilöstöpäälliköksi. Hänen seuraajakseen on valittu FT, TtM, ft Kristiina Niemelä, joka aloittaa tehtävässään helmikuun puolivälissä. Siihen asti projektipäällikön tehtäviä hoitaa Kaisa Timperi, joka puolestaan saa alkuvuodeksi työparikseen sosionomi (AMK) Essi Suontaman.

Eli arvokkaaksi koettu ja mainittu toiminta jatkuu ja toivottavasti myös kasvaa voimakkaasti.

 

Vapaaehtoisista pidetään huolta

Hankkeeseen voi hakeutua vapaaehtoiseksi milloin vain ottamalla yhteyttä projektityöntekijöihin, joiden yhteystiedot löytyvät alta kohdasta Lisätiedot. Haastattelemme hakijat ja järjestämme tarvittaessa lähimmäispalvelun peruskoulutusta sekä sitä haluaville matkan varrella syventävää koulutusta. Pyrimme löytämään itse kullekin sopivan tavan ja paikan toimia.

Hankkeen työntekijät ovat tavattavissa yleensä arkisin klo 9 - 15. Heidän kanssaan voi keskustella luottamuksellisesti lähimmäispalvelussa vastaan tulleista, mieltä painavista asioista.

Työnohjauksellista toimintaa järjestetään tarpeen mukaan. 

 

 

Tervetuloa koulutuksiin!

Kaikille avoimet koulutukset aloitettiin lievänä varaslähtönä jo 11.1.2018, jolloin TT Timo Junkkaala luennoi aiheesta Kuolemisen taito.

Palmusunnuntaina 25.3.2018 yli 50 kiinnostunutta kokoontui Raamattuopistolle tuhdin asiapaketin äärelle. Päivän aikana kuultiin luentoja ja alustuksia lähimmäisen kohtaamisen keinoista, kristinuskon käsityksestä kuolemasta, vapaaehtoisen kokemuksista rinnalla kulkemisesta elämän loppuvaiheessa, Kaunialan Sairaalassa toteutetusta pilottihankkeesta sekä tietenkin Lohtua läsnäolosta -hankkeen toimintaperiaatteista ja suunnitelmista. Koulutuksen jälkeen kiinnostuksensa ilmaisseet kutsuttiin haastatteluun. Parin kymmenen vapaaehtoisen voimin toiminta on saatu jo useassa hoivayksikössä alulle.

Lokakuussa, 5.-7.10., järjestettiin viikonloppukoulutus Lohtua läsnäolosta - työkaluja vierellä kulkemiseen elämän ehtoossa.  Ohjelma sisälsi aiheita mm. ihmisen kehossa tapahtuvista muutoksista kuoleman lähestyessä, muistisairaan kohtaamisesta, vanhusjuridiikasta, psykiatrisen potilaan elämän loppuvaiheesta, vapaaehtoisten käytännönkokemuksista ja vapaaehtoisten omasta jaksamisesta. Väkeä oli jälleen koolla yli 50 henkeä´.

https://sro.fi/raamattuopisto/kurssit-ja-tapahtumat/tulevat-kurssit-ja-tapahtumat/ohjelma/?tapahtumaID=6418

Maaliskuun 1.-3. päivinä vapaaehtoisten on mahdollista osallistua Sielunhoitotyön opintopäivien antiin. Aiheena on Hengellisen väkivallan monet kasvot.

  

Lisätiedot

Lisätietoja hanketoiminnasta, mukaan pääsemisestä, koulutuksista ja tapahtumista antaa  projektityöntekijä/vs. projektipäällikkö Kaisa Timperi: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 040 9052235. 

 https://www.facebook.com/LohtuaLasnaolosta/

 

 

pos-sro2-right
  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!