pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

 

Uusi kolmivuotinen saattohoidon vapaaehtoistoimintaa hoivakodeissa ja kotihoidossa kehittävä hanke on käynnistynyt

Sosiaali-  ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on myöntänyt kolmivuotisen rahoituksen (2021-2024) Suomen Raamattuopiston Säätiön koordinoimalle hankkeelle. Lohtua läsnäolosta -hankkeessa kehitetään saattohoidon vapaaehtoistoimintaa pääkaupunkiseudun ja Länsi-Uudenmaan hoivakodeissa ja kotihoidossa. Hanke on jatkoa STEA:n aiemmin rahoittamalle samannimiselle hankkeelle (2018-2020).

Hankkeesta vastaa projektipäällikkö, terveystieteiden tohtori Kristiina Niemelä. Vanhustyön asiantuntijana hankkeessa toimii geronomi Ritva Pihlaja.

Kiitollisena ja innostuneena lähdemme jatkamaan ja kehittämään tätä tärkeää ja merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa.

Saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä kiinnostuneiden hoivakotien ja kotihoidon yksiköiden kartoittaminen aloitetaan kesän 2021 aikana. Uusien saattohoidon vapaaehtoisten koulutukset käynnistyvät syksyllä 2021. Mukaan etsitään myös ruotsinkielisiä hoivakoteja ja vapaaehtoisia. Toiminnasta kiinnostuneet voivat olla suoraan myös itse yhteydessä Kristiinaan ja Ritvaan.

Yhteystiedot:

projektipäällikkö Kristiina Niemelä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 040 451 6781

vanhustyön asiantuntija Ritva Pihlaja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 050 437 0892

Vapaaehtoisten koulutusta ja välittämistä hoivakoteihin

Edellisessä Lohtua läsnäolosta -hankkeessa (2018-2020) kehitettiin toimintamalli, jossa rekrytoitiin, koulutettiin ja välitettiin saattohoidon vapaaehtoisia yksinäisten vanhusten viimeisten elinpäivien tueksi. Hankkeessa koulutettiin 131 vapaaehtoista toimimaan 14 hoivakodissa. Nämä pilottikohteiksi valitut hoivakodit sijaitsivat pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla. Hanke tuki hoivakoteja saattohoidon vapaaehtoistoiminnan käynnistämisessä, toimintatapojen ja hyvän saattohoidon kehittämisessä.

Hoivakotien kokemuksia

Hankkeen kokemukset osoittivat, että toimintamallin kehittämistä ja levittämistä kannattaa jatkaa. Toimintamalli toimii ohjeistuksena, kun koulutettuja saattohoidon vapaaehtoisia halutaan hyödyntää hoivakodeissa vanhuksen elämän loppuvaiheen tukena. Hoivakotien henkilökunnalle tehdyn kyselytutkimuksen mukaan vapaaehtoisten käynnit on koettu hyödyllisiksi ja heitä toivotaan lisää. Vapaaehtoiset voivat kiireettömällä läsnäolollaan keventää henkilökunnan työtaakkaa.

Huomiota pitää kiinnittää toiminnan jatkuvuuden ja tiedonkulun kehittämiseen, yhteistyön lisäämiseen hoivakodin ja vapaaehtoisten välillä, vapaaehtoisten jaksamisesta huolehtimiseen ja tietoisuuden lisäämiseen saattohoidon vapaaehtoistoiminnasta.

Vapaaehtoisten kokemuksia

Saattohoidon vapaaehtoisena toimivien omat kokemukset toiminnan merkityksellisyydestä ovat toinen tärkeä näkökulma. Vapaaehtoisena toimiminen antaa sisältöä ja merkitystä omaan elämään. Saattohoidon vapaaehtoistoiminta tarjoaa mahdollisuuden aidosti merkitykselliseen ja tärkeään toimintaan. 

Lämmin kiitos kaikille saattohoidon vapaaehtoisille, yhteistyöhoivakodeille ja muille yhteistyötahoille!

Kehittäminen jatkuu

Koronaepidemian hellittäessä vapaaehtoiset voivat jälleen palata osaksi hoivakotien yhteisöä ja tiimejä. Kesällä 2021 käynnistyvässä toisessa Lohtua läsnäolosta -hankkeessa (2021-2024) jatketaan ensimmäisen hankkeen hyviksi todettujen toimintakäytäntöjen kehittämistä ja levittämistä niin hoivakodeissa kuin nyt uutena myös kotihoidon puolella. On tärkeää virittää myös laajempaa keskustelua ja tiedon levittämistä saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kokemuksista ja hyödyistä.

Saattohoidon vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet ammattilaiset ja vapaaehtoiset, ottakaa rohkeasti yhteyttä Kristiinaan tai Ritvaan!

 

Lohtua läsnäolosta -hankkeen (2018-2020) esittelyvideo:

pos-sro2-right
  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!