Musiikki – elämän suola, myös elämän loppuvaiheessa

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 7.2.2024

Laulukirjoja, joita voi hyödyntää vanhuksen kanssa laulaessa

Klassista vai rockia? Jazzia vai mieluummin tangoa? Elvistä vai Eino Gröniä? Oopperaa vai räppiä?

Mikä on sinun mielimusiikkiasi? Millaisesta musiikista sinä pidät – tai et pidä?

Entä millainen musiikin kuuntelija olet? Onko radion suosikkikanavasi sinulla jatkuvasti auki? Tykkäätkö koota Spotifyihin omia soittolistojasi? Tai onko päivissäsi hetkiä, jolloin haluat mieluummin nauttia pelkästä hiljaisuudesta?

Musiikilla on paljon myönteisiä vaikutuksia

Musiikki vaikuttaa meihin ihmisiin – iästä ja elämänvaiheesta riippumatta – monin eri tavoin. Musiikki voi tuottaa mielihyvää, ilahduttaa, rauhoittaa ja lohduttaa. Se voi auttaa käsittelemään tunteita, niin iloja kuin suruja ja vastoinkäymisiä. Se voi tuoda mieleen muistoja elämän eri vaiheista ja tilanteista.

Musiikista on tutkitusti hyötyä myös ikääntyessä, niin terveille ikääntyneille kuin muistisairauteen sairastuneille.

Alkavissa muistisairauksissa tanssi- ja soittoharrastusten on huomattu liittyvän sairauden hitaampaan etenemiseen. Erilaiset aktiiviset musiikkiharrastukset tukevat kognitiivisten kykyjen säilymistä ja sosiaalista vuorovaikutusta.

Ennen kaikkea musiikilla on merkitystä mielialan tukijana sekä masennuksen tai ahdistuksen lievittäjänä. 

Käytä musiikkia monipuolisesti vanhusten kanssa

Musiikilla voi olla suuri merkitys myös aivan elämän viimeisinä aikoina.

Vaikka voimavaramme ja toimintakykymme kuoleman lähestyessä heikentyvätkin, kuuloaistin tiedetään usein säilyvän. Mielimusiikin kuuleminen voi rauhoittaa ja tuoda lohtua. Musiikki tavoittaa usein silloinkin, kun muistisairaus on edennyt jo hyvin pitkälle. Tutun laulun sanat voivat nousta huulille, vaikka puhumisen taito olisikin kadonnut.

Yhdessä laulaminen on mukavaa. Laulaa voi, vaikkei laulutaito olisikaan kympin veroinen. Olitpa läheinen, hoitaja tai vapaaehtoinen, vanhukselle tai vanhuksen kanssa kannattaa laulaa ja kuunnella musiikkia. Avuksi voi ottaa myös teknologian; Spotify ja Youtube ovat käteviä apuvälineitä monipuolisesta musiikista nauttimiseen.

Musiikkia kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää vanhusten kanssa ja heidän vierellään.

Joko sinä olet tehnyt oman musiikkitahtosi tai -testamenttisi?

On tärkeää tietää, mistä musiikista vanhus itse pitää. Tutkijat sanovat, että musiikki tehoaa vain silloin, kun henkilöllä on oma henkilökohtainen side musiikkiin.

Musiikkitahdossaan tai -testamentissaan voi jokainen meistä kertoa omista musiikkitoiveistaan niiden tilanteiden varalta, ettemme pysty enää itse ilmaisemaan omaa tahtoamme tai kyky siihen on alentunut.

Joko sinä olet kirjoittanut oman musiikkitahtosi?

Sen voi tallentaa hoitotahdon rinnalle Omakanta-palveluun.

Hoivalaulut Anna Brummer
Ohjaajana hoivalaulutyöpajassa toimi sairaalamuusikko Anna Brummer.

Laulaminen toi hyvää mieltä myös työpajassa

Tutut laulut soivat, kun joukko saattohoidon vapaaehtoisia, hoitajia ja opiskelijoita kokoontui helmikuun alussa hoivalaulutyöpajaan Simonkylän vanhustenkeskuksessa.

Työpajassa tutustuttiin keinoihin käyttää musiikkia ja laulua ilahduttajana, apuna ja tukena vanhusten elämän loppuvaiheessa. Ohjaajana toimi sairaalamuusikko Anna Brummer.

Työpajan järjestivät yhteistyössä Simonkylän vanhustenkeskuksen toiminnanohjaaja Eeva-Liisa Leinonen ja Lohtua läsnäolosta -hanke.

Hoivalaulut Kaija Ja Milli
Kaija Väänänen ja Minna Lindfors osallistuivat hoivalaulutyöpajaan. Kaija on yksi Lohtua läsnäolosta -hankkeessa koulutetuista saattohoidon vapaaehtoisista. Minna työskentelee virikeohjaajana Kaunialan sairaalassa.

Lue lisää aiheesta:

Apulaisprofessori Teppo Särkämön haastattelu musiikista ja muistisairauksista

Ohjeita musiikkitahdon tekemiseen

Viimeisimmät artikkelit

Saattohoidon vapaaehtoistoiminta hoivakodeissa jatkuu

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 18.4.2024 | Kommentit pois päältä artikkelissa Saattohoidon vapaaehtoistoiminta hoivakodeissa jatkuu

Musiikki – elämän suola, myös elämän loppuvaiheessa

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 7.2.2024 | Kommentit pois päältä artikkelissa Musiikki – elämän suola, myös elämän loppuvaiheessa

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Kerro siitä toiveiden kuvataululla!

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 25.1.2024 | Kommentit pois päältä artikkelissa Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Kerro siitä toiveiden kuvataululla!

Saattohoidon vapaaehtoisten ensimmäinen iso valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin Turussa

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 18.10.2023 | Kommentit pois päältä artikkelissa Saattohoidon vapaaehtoisten ensimmäinen iso valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin Turussa

Ensimmäistä kertaa saattohoidon vapaaehtoisena

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 6.9.2023 | Kommentit pois päältä artikkelissa Ensimmäistä kertaa saattohoidon vapaaehtoisena

Kokeneita saattohoidon vapaaehtoisia palkittiin

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 15.11.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kokeneita saattohoidon vapaaehtoisia palkittiin

”Pieni auringonsäde täältä pois lähteville”

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 14.11.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa ”Pieni auringonsäde täältä pois lähteville”

Saattohoidon vapaaehtoisena toimiminen tuo suurta iloa Pirjo Kukkoaholle

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 27.9.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Saattohoidon vapaaehtoisena toimiminen tuo suurta iloa Pirjo Kukkoaholle

Villa Bredalle tunnustus saattohoidon vapaaehtoistoiminnan edistämisestä

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 21.9.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Villa Bredalle tunnustus saattohoidon vapaaehtoistoiminnan edistämisestä

Tukea ja turvaa kuoleman lähestyessä – saattohoidon vapaaehtoiset Nummelan terveyskeskuksen vuodeosastolla

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 7.9.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tukea ja turvaa kuoleman lähestyessä – saattohoidon vapaaehtoiset Nummelan terveyskeskuksen vuodeosastolla