Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Kerro siitä toiveiden kuvataululla!

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 25.1.2024

Toiveiden kuvataulu

Meistä jokaisella on asioita, jotka ovat elämässämme tärkeitä. Asiat voivat olla suuria tai pieniä.

Moni pitää yli kaiken lämpimistä villasukista. Joillekin tärkeää ovat telkkarin luonto-ohjelmat, aamukahvi, rakkaat läheiset, suklaa tai ketsuppi, kaunis luonto, tietynmerkkinen kosteusvoide, perinnöksi saatu kaulakoru tai siististi laitetut hiukset. Joillekin tärkeää on henkilökohtainen usko ja iltarukous, päivän sanomalehden lukuhetki tai mahdollisuus seurata vuodenaikojen vaihtelua.

On mukavaa aina välillä pysähtyä hetkeksi pohtimaan niitä asioita, jotka omassa elämässä ovat tärkeitä. Myönteisten ajatusten ruokkiminen tuo elämään iloa ja kiitollisuutta.

Jos et pysty enää itse kertomaan

On myös tärkeää pohtia, mitkä asiat ovat niin tärkeitä, että niistä haluaa pitää kiinni elämänsä loppuun asti ja myös silloin, jos niistä ei enää itse pysty muille kertomaan.

Esimerkiksi muistisairaus voi viedä kyvyn kertoa, mitkä ovat tällaisia tärkeitä asioita. On siksi tärkeää miettiä ja kertoa ajoissa, mikä tekee omasta elämästä hyvää.

Miten esimerkiksi hoivakodin hoitajat saavat tietää, ettet pidä sälekaihtimista ja haluat katsoa huoneesi ikkunasta ulos ilman niitä? Tai että kuuntelet mieluummin klassista musiikkia kuin television ostoskanavan tauotonta taustahälyä? Tai että haluat, että jalassasi on ne paksut lämpimät villasukat, olipa kesän helle tai talven pakkanen?

Entä tietävätkö lähimmäisesi, mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä? Tai haluatko kenties muistuttaa heitä niistä?

Toiveiden kuvataulu avuksi

On useita tapoja jo hyvissä ajoin varmistaa, että muut ihmiset tietävät, mitä sinä itse elämältäsi toivot. Hoito- ja hoivatahdon kirjoittamalla voi kertoa, millaista hoitoa ja hoivaa itselleen toivoo vanhuuden, sairauden tai onnettomuuden kohdatessa.

Toiveiden kuvataulu sen sijaan on useimmille uusi tuttavuus. Toiveiden kuvataulu on pieni kuvakollaasi, johon valitsemiesi kuvien avulla voit kertoa niistä asioista, jotka ovat tai ovat olleet sinulle elämässäsi tärkeitä.

Taulun voi askarrella omatoimisesti itse kotona, tai mahdollisuus kuvataulun askarteluun voidaan järjestää ryhmässä, esimerkiksi iäkkäille tarkoitetussa päivätoiminnassa, omaishoitajien tai eläkeläisten tapaamisissa tai diakoniapiireissä. Kuvataulun askartelu onnistuu myös palvelutalon tai hoivakodin asukkailta avustettuna.

Kuvia valittaessa ja askartelun ohessa on tärkeää keskustella ja kuunnella, mitä ajatuksia kuvat herättävät ja miksi juuri nämä kuvat ovat tärkeitä. Eli myös yhteiset hetket taulua askarreltaessa ovat tärkeitä, ei vain valmiin taulun aikaansaaminen ja sen katseleminen.


Toiveiden kuvataulu
–konseptia on kehitelty Lohtua läsnäolosta –hankkeessa järjestetyissä työpajoissa, joissa hoivakodeissa toimivat saattohoidon vapaaehtoiset askartelivat oman toiveiden kuvataulunsa. Taulun askarteluun tarvitaan paljon eri aihepiireihin liittyviä värikuvia.

Mikäli kuvien käyttö tuntuu vieraalta tai se ei onnistu, tärkeistä asioista voi kertoa myös sanallisesti. Täältä voit katsoa ja tulostaa ohjeet Toiveiden taulun tekstiversion tekemiseen. Linkin Toiveiden kuvataulun kuvaversion askarteluohjeisiin löydät artikkelin lopusta.

Toiveiden kuvataulu -työpaja

Kuvat kertovat usein enemmän kuin sanat

Vanha sanonta, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, pitää myös tässä yhteydessä paikkansa. Kuvatauluun valittujen kuvien avulla voi kuvailla ja kertoa itselle tärkeistä asioista eri tavalla ja ehkä syvällisemmin kuin mihin pelkät sanat antavat mahdollisuuden.

Kuvat ovat erinomainen keino myös muistisairaiden ihmisten kanssa nostaa mieleen mukavia, hänelle itselleen tärkeitä muistoja.

Lohtua läsnäolosta -hankkeessa vanhustyön asiantuntijana työskentelevä Ritva Pihlaja esitteli työpajassa omaa toiveiden kuvatauluaan. Ritva kertoi, että yksi tärkeimmistä asioista hänelle on mahdollisuus nähdä avointa ja avaraa maisemaa, taivasta ja merta.

Toiveiden kuvataulu -työpaja

Toiveiden kuvataulun askarteleminen on mukavaa!

Tee sinäkin oma toiveiden kuvataulusi! Täältä voit katsoa ja tulostaa ohjeet, miten toiveiden kuvataulun voi toteuttaa.

teksti: Ritva Pihlaja

kuvat: Kristiina Niemelä

Viimeisimmät artikkelit

Saattohoidon vapaaehtoistoiminta hoivakodeissa jatkuu

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 18.4.2024 | Kommentit pois päältä artikkelissa Saattohoidon vapaaehtoistoiminta hoivakodeissa jatkuu

Musiikki – elämän suola, myös elämän loppuvaiheessa

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 7.2.2024 | Kommentit pois päältä artikkelissa Musiikki – elämän suola, myös elämän loppuvaiheessa

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Kerro siitä toiveiden kuvataululla!

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 25.1.2024 | Kommentit pois päältä artikkelissa Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Kerro siitä toiveiden kuvataululla!

Saattohoidon vapaaehtoisten ensimmäinen iso valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin Turussa

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 18.10.2023 | Kommentit pois päältä artikkelissa Saattohoidon vapaaehtoisten ensimmäinen iso valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin Turussa

Ensimmäistä kertaa saattohoidon vapaaehtoisena

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 6.9.2023 | Kommentit pois päältä artikkelissa Ensimmäistä kertaa saattohoidon vapaaehtoisena

Kokeneita saattohoidon vapaaehtoisia palkittiin

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 15.11.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kokeneita saattohoidon vapaaehtoisia palkittiin

”Pieni auringonsäde täältä pois lähteville”

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 14.11.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa ”Pieni auringonsäde täältä pois lähteville”

Saattohoidon vapaaehtoisena toimiminen tuo suurta iloa Pirjo Kukkoaholle

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 27.9.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Saattohoidon vapaaehtoisena toimiminen tuo suurta iloa Pirjo Kukkoaholle

Villa Bredalle tunnustus saattohoidon vapaaehtoistoiminnan edistämisestä

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 21.9.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Villa Bredalle tunnustus saattohoidon vapaaehtoistoiminnan edistämisestä

Tukea ja turvaa kuoleman lähestyessä – saattohoidon vapaaehtoiset Nummelan terveyskeskuksen vuodeosastolla

Kirjoittajalta Ritva Pihlaja | 7.9.2022 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tukea ja turvaa kuoleman lähestyessä – saattohoidon vapaaehtoiset Nummelan terveyskeskuksen vuodeosastolla