Sisälle Sanaan: Toora

9.–11.9.2022

Veli-Matti Kujala, Mailis Janatuinen, Jari Nordman

1.-5. Mooseksen kirjat

Miten kaikki sai alkunsa? Miksi muinaiset patriarkkakertomukset ovat edelleen niin tärkeitä? Sitooko Vanhan testamentin laki edelleen kristittyjä?

Jeesus puhui toorasta (laki, opetus) viitatessaan viiteen Mooseksen kirjaan. Kyseessä on kuitenkin Jumalan antamien tärkeiden käskyjen lisäksi myös paljon enemmän: maailman luominen, patriarkkakertomukset, Jumalan valitsema kansa, Egyptistä vapautuminen ja lain antaminen. Jumala on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. Luomme katseemme eiliseen, jotta ymmärtäisimme tätä päivä ja huomista.

Ohjelmassa mukana:
Jari Nordman, rovasti, julistustyön aluejohtaja
Mailis Janatuinen, TM, raamatunopettaja, kirjailija
Veli-Matti Kujala, TM, Sisälle Sanaan vastaava opettaja


Kurssi kuuluu Sisälle Sanaan -monimuotokoulutukseen, jossa opiskellaan Raamattu läpi vuodessa. Kukin yksittäinen viikonloppu on oma kokonaisuutensa, mutta eniten hyödyt osallistumalla kaikkiin viikonloppuihin. Katso tarkemmin raamattuopisto.fi/sisalle-sanaan

HINNAT

Kurssimaksu on 46 €.

Kurssimaksulla katetaan mm. opetuspalkkioita ja puhujien matkakorvauksia sekä muita järjestelykustannuksia. Opiskelija-alennus -10 %.

TÄYSIHOITO henkilöltä koko viikonlopun ajalta majoituksesta riippuen:

Ystävien talossa (huoneissa wc ja suihku)
- kahden hengen huoneessa 120 €
- yhden hengen huoneessa 170 €

Vanhassa asuntolassa (wc ja suihku käytävän varrella)
- kahden hengen huoneessa 110 €
- yhden hengen huoneessa 150 €

Ateriapaketti muualla majoittuville 38 € (ei sisällä aamiaisia eikä iltapaloja)

RUOKALIPPUJA myydään erikseen muualla majoittuville.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen 2.9.2022 mennessä yllä olevan linkin kautta tai puhelimitse p. 09 512 3910.

PERUUTUSEHDOT

Kurssilla opettavat mm.

henkilokuvahenkilokuvahenkilokuva

Perjantai 9.9.

16.30Kurssille ilmoittautuminen ja päivällinen
17.15Tervetulosanat
17.30Johdatus Vanhaan testamenttiin ja Mooseksen kirjoihin
Usein kuulee sanottavan, että Vanha testamentti on vaikea. Onko todella näin? Milloin ja miten se on saanut syntynsä? Entä miksi monet väittävät Mooseksen kirjojen olevan "avain kaikkeen"?
Veli-Matti Kujala
18.30Luominen ja lankeemus
Maailmankaikkeuden alku on yksi ihmisiä eniten askarruttavista kysymyksistä. Miten ja milloin kaikki tapahtui? Mitä tarkoittaa se, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi? Mikä oli paratiisin ja siitä aina tähän päivään asti seuraava "lankeamisen kaava”?
Veli-Matti Kujala
20.00Iltahartaus ja iltapala

Lauantai 10.9.

8.00Aamiainen
8.45Aamun sana
9.00Abrahamin kutsu ja Jumalan liitto
Jumala ilmestyi erityisellä tavalla Israelin kansan kantaisille. Hän kutsui Abrahamin, joka lankeemuksistaan huolimatta luotti Jumalan lupauksiin. Mitä Jumala lupasi Abrahamille ja miten se liittyy meihin? Miten Abraham selviytyi tehtävästään?
Veli-Matti Kujala
10.30Petollinen Jaakob ja Jumalan armo
Jaakob hankki petoksella itselleen isänsä siunauksen. Silti hänestä tuli Jumalan lupauksen kantaja ja hän sai jopa nähdä tulevan paikan reitistä taivaaseen. Onko Jumalan armolla rajoja?
Veli-Matti Kujala
12.00Lounas
13.15Joosef – Kristuksen esikuva
Monen mielestä Joosef on yksi kirkkaimmista Vanhan testamentin Jeesuksen esikuvista. Hän ei koskaan kapinoinut, vaikka joutui lukuisia kertoa uskonsa tähden kärsimään. Ja joka kerta Jumala käänsi pahan hyväksi. Millaista on siis Jumalan johdatus ja mitä se on meidän elämässämme?
Veli-Matti Kujala
14.45Päiväjuoma
15.15Mooses ja Egyptistä vapautuminen
Yli 400 vuoden orjuuden jälkeen Jumala valitsi ja valmisti Mooseksen, jonka johdolla kansa kävi luvattuun maahan. Exodus on yksi merkittävin Vanhan testamentin tapahtuma, joka sekä muokkasi Israelin itseymmärrystä että toimi esikuvana Jeesuksen työlle meidän vapauttamiseksemme. Mitä opimme Jumalan pyhyydestä, valinnasta ja veren suojasta?
Mailis Janatuinen
16.45Päivällinen
17.30Jumala antaa kymmenen käskyä
Siinailla solmittu liitto määritteli Jumalan ja kansan välisen suhteen. Siinain lain ydin on kymmenen käskyä. Nämä käskyt (tai lain sanat) määrittelivät sen eettisen ja pyhän elämän muodon, jota kansan oli elettävä voidaksensa pysyä Herran omina luvatussa maassa. Mistä näissä käskyissä perimiltään on kyse?
Mailis Janatuinen
19.00Iltahartaus
19.15Iltapala ja saunat

Sunnuntai 11.9.

8.00Aamiainen
9.00Kristus uhrina ja lain loppuna
Kolmas ja Neljäs Mooseksen kirja näyttäytyvät usein vaikeina. Silti sieltä nousee hienosti esiin ristin salaisuus, tosin vain ”varjona tulevasta”. Esikuvia Kristuksesta esiintyy kerta toisensa jälkeen. Mitä tapahtuu, kun pyhä Jumala ja syntinen ihminen kohtaavat? Miten Jumalan rakkaus ja pyhyys suhtautuvat toisiinsa? Mitä ovat viisi erilaista uhria ja miten ne rinnastuvat Jeesukseen? Miksi Jeesus on lain loppu? Miten Jumalan laista voi kuitenkin kiittää? Mikä on suuri sovituspäivä?
Jari Nordman
11.00Jumalanpalvelus
12.30Lounas
13.30Pronssikäärmeestä Mooseksen testamenttiin
Autiomaassa Jumala antoi myrkkykäärmeiden tulla kansan jatkuvan napinan jälkeen. Miten siihen liittyvän pronssikäärmeen tekeminen viittaa Kristukseen? Oliko Bileam "hyvis" vai "pahis"? Mikä on Herran siunauksen tausta? Mitä on Jumalan pyhä viha? Mitä yhteistä on turvakaupungilla ja Kristuksella? Viidettä Mooseksen kirjaan kutsutaan toiseksi laiksi. Millainen on lain vanhurskauden tie? Koskevatko kymmenykset kristittyjä? Mitä Mooses jätti viimeisessä kirjassaan hengelliseksi testamentiksi kansalle?
Jari Nordman
15.00Kurssin päätös