Sisälle Sanaan: Kirjoitukset

25.–27.11.2022

Mailis Janatuinen, Jussi Seppälä, Karoliina Rauhio-Pokka

Juutalaiset jakoivat Vanhan testamentin pyhät kirjoitukset kolmeen osaan, joista viimeinen oli nimeltään Kirjoitukset. Kirjoitukset ja niiden kertomusten lukeminen kuului moneen juutalaiseen juhlaan.

Tule mukaan tutustumaan monipuolisiin kirjoituksiin. Mukana on kertovia tekstejä erilaisista miehistä ja naisista, viisauskirjallisuutta, hsitoriaa, runoja ja lauluja sekä lopunajallisia näkyjä kuvaava Danielin kirja.

Mitä hengellistä merkitystä voisi olla kirjalla, jossa Jumalaa ei kertaakaan mainita? Miten meidän tulisi etsiä Kristusta psalmeista tai ymmärtää Laulujen laulun häärunoja? Miten Aikakirjat kertoo Daavidin suvun historian uudelleen? Mitä voimme oppia Jobin ja Ruutin kohtaloista? Näitä ja moni muita kysymyksiä pohdimme Sisälle Sanaan: Kirjoitukset -kurssilla.

Opettajat:
Mailis Janatuinen, TM, raamatunopettaja, kirjailija
Jussi Seppälä, TM, Sisälle sanaan vastaava opettaja
Karoliina Rauhio-Pokka, TM, toimitussihteeri

Kurssi kuuluu Sisälle Sanaan -monimuotokoulutukseen, jossa opiskellaan Raamattu läpi vuodessa. Kukin yksittäinen viikonloppu on oma kokonaisuutensa, mutta eniten hyödyt osallistumalla kaikkiin viikonloppuihin. Katso tarkemmin raamattuopisto.fi/sisalle-sanaan

HINNAT

Kurssimaksu on 46 €.

Kurssimaksulla katetaan mm. opetuspalkkioita ja puhujien matkakorvauksia sekä muita järjestelykustannuksia. Opiskelija-alennus -10 %.

TÄYSIHOITO henkilöltä koko viikonlopun ajalta majoituksesta riippuen:

Ystävien talossa (huoneissa wc ja suihku)
- kahden hengen huoneessa 120 €
- yhden hengen huoneessa 170 €

Vanhassa asuntolassa (wc ja suihku käytävän varrella)
- kahden hengen huoneessa 110 €
- yhden hengen huoneessa 150 €

Ateriapaketti muualla majoittuville 38 € (ei sisällä aamiaisia eikä iltapaloja)

RUOKALIPPUJA myydään erikseen muualla majoittuville.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen 23.11.2022 mennessä yllä olevan linkin kautta tai puhelimitse p. 09 512 3910.

PERUUTUSEHDOT

Kurssilla opettavat mm.

henkilokuvahenkilokuva

Perjantai 25.11.

16.30Kurssille ilmoittautuminen ja päivällinen
17.15Tervetulosanat
Jussi Seppälä
17.30Johdanto Kirjoituksiin
Vanhan testamenin viimeisessä osiossa on ihmisyyden lähes kaikki puolet kuvattuna. Millaisesta kokoelmasta on kyse?
Jussi Seppälä
18.45Jumalan temppeli ja jumalanpalvelus
Aikakirjat kertovat pitkälti samoista tapahtumista kuin Kuninkaiden kirjat. Kirjoissa korostuu erityisesti temppelin ja sen jumalanpalveluksen rooli kansan identiteetissä. Kuinka Jumalan yhteyteen päästään? Mitä Aikakirjojen uusi kertomus samoista tapahtumista opettaa meille?
Jussi Seppälä
20.00Iltahartaus

Lauantai 26.11.

8.00Aamiainen
8.45Aamun sana
9.00Jälleenrakennus hävityksen jälkeen
Jumala piti lupauksensa: hänen kansansa sai palata kotimaahansa. Näistä tapahtumista kertovat Esran ja Nehemian kirjat. Paluu ei kuitenkaan vastannut unelmia: vastassa oli raunioitunut maa ja paluumuuttajia oli vain kourallinen. Miksi Jumalan lupaukset eivät näyttäneet toteutuvan vielä?
Karoliina Rauhio-Pokka
10.30Kuningatar ja kansanmurha
Esterin kirjan päähenkilönä on juutalaisneito, josta tulee maailman mahtavimman valtakunnan kuningatar. Juutalaisia uhkaa jälleen kerran kansanmurha, joka täytyy estää. Miten toimimme kukin paikallamme tässä ajassa? Mitä hengellistä antia on kirjalla, jossa Jumalaa ei mainita kertaakaan?
Karoliina Rauhio-Pokka
12.00Lounas
13.15Häät - Rakkauden lahja miehelle ja naiselle
Vierasmaalainen leski Ruut lähtee anoppinsa kanssa Israeliin ja päätyy hädänalaisesta asemastaan kunnioitettuun asemaan aviovaimona, josta tulee Messiaan kantaäiti. Hääjuhla on totisesti suuri tapaus. Laulujen laulussa kuvataan miehen ja naisen välisen avioliiton ihanuutta. Maallinen rakkaus on taivaallisen rakkauden kuvaa ja heijastusta. Miten häälaulut kuvaavat meille Jumalan rakkautta kansaansa?
Mailis Janatuinen
14.45Päiväjuoma
15.15Kun Herra ottaa
Jobin kirja on valtaisa murhenäytelmä: hurskasta jumalaapelkäävää miestä kohtaa onnettomuus toinen toisensa jälkeen. Job käy suuren painin Jumalan kanssa. Miksi viaton kärsii? Miksi Jumala on hiljaa? Kestääkö usko paremmin hyviä vai pahoja aikoja?
Mailis Janatuinen
16.45Päivällinen
17.30Etsiäkö viisautta vai onko kaikki turhuutta? – Muista kuitenkin Jumalaa
Sananlaskujen ja Saarnaajan kirjat johdattavat arkipäivän hurskauteen ja viisauteen. Herralta saatu ja elämänkokemuksesta nouseva viisaus on saanut muodon lyhyissä ja ytimekkäissä sananparsissa. Mitä on elämän käytännöllinen viisaus, josta Sananlaskut puhuvat? Entä mitä voimme sanoa elämän merkityksestä vai onko kaikki vai turhuutta auringon alla?
Jussi Seppälä
19.00Iltahartaus
19.30Iltapala ja saunat

Sunnuntai 27.11.

8.00Aamiainen
9.00Lauluja elämästä — ja Messiaasta
Elämän tunteiden koko kirjo. Jumalan puhuttelun ja rohkaisun kaikki puolet. Alennettu Messias, korotettu Messias. Psalmien kirja on aarreaitta, varhaisten kristittyjen virsikirja ja Jeesuksen runsaasti käyttämä. On meidänkin aika ottaa se haltuun.
Jussi Seppälä
11.00Jumalanpalvelus
12.30Lounas
13.30Maailman valtakunnat ja Jumalan valtakunta
Daniel toimi pakkosiirtolaisuudessa Jumalan kunniaksi seitsemän vuosikymmenen ajan. Hän koki Babylonian tuhon ja Meedia-Persian nousun sekä näki tulevia maailmanvaltoja ja lopulta koko tämän ajan päätöksen Jeesuksen palatessa maan päälle. Mitä näistä kaikista valtakunnista voimme oppia?
Jussi Seppälä