Sisälle Sanaan: Apostolien teot

10.–12.2.2023

Timo Junkkaala, Veli-Matti Kujala, Mailis Janatuinen

Miten alkuseurakunta eli Jeesuksen taivaaseen oton jälkeen? Mikä oli evankeliumin voittokulun salaisuus? Miten Pyhä Henki toimii tänään?

Apostolien teot ovat ensimmäistä lähetyshistoriaa. Evankeliumi leviää Jerusalemista ”Juudeaan, Samariaan ja koko maailmaan”. Jeesuksen työ jatkuu Pyhän Hengen johdolla apostolien kautta. Jännittävässä kirjassa tapahtuu suuria Jumalan ihmeitä. Samalla kristillinen kirkko kohtaa myös monia vastoinkäymisiä ja vaikeita kysymyksiä. Alusta loppuun näky on sama: ylösnousseen Kristuksen julistaminen kaikille maailman kansoille. Viikonlopun aikana tutustumme alkukirkon, Pietarin ja Paavalin voittoihin ja tappioihin. Lisäksi hahmotamme Pyhän Hengen toimintatapoja apostolisena aikana ja meidän aikanamme.


Ohjelmassa mukana:
Timo Junkkaala, TT, Raamattuopiston toiminnanjohtaja (eläkk.)
Mailis Janatuinen, TM, raamatunopettaja, kirjailija
Veli-Matti Kujala, TM, Sisälle Sanaan vastaava opettaja

Viikonloppu kuuluu Sisälle Sanaan – Raamattu läpi vuodessa -sarjaan. Kukin yksittäinen viikonloppu on oma kokonaisuutensa, mutta eniten hyödyt osallistumalla kaikkiin viikonloppuihin. Katso tarkemmin sro.fi/sisallesanaan

HINNAT

Kurssimaksu on 46 €.

Kurssimaksulla katetaan mm. opetuspalkkioita ja puhujien matkakorvauksia sekä muita järjestelykustannuksia. Opiskelija-alennus -10%.

TÄYSIHOITO henkilöltä koko viikonlopun ajalta majoituksesta riippuen:

Ystävien talossa (huoneissa wc ja suihku)
- kahden hengen huoneessa 120 €
- yhden hengen huoneessa 170 €

Retroasuntolassa (wc ja suihku käytävän varrella)
- kahden hengen huoneessa 110 €
- yhden hengen huoneessa 150 €

Ateriapaketti muualla majoittuville 40 € (ei sisällä aamiaisia eikä iltapaloja)

RUOKALIPPUJA myydään erikseen muualla majoittuville.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen 3.2.2023 mennessä yllä olevan linkin kautta tai puhelimitse p. 09 512 3910.

Peruutusehdot

Tapahtumassa puhuvat mm.

henkilokuvahenkilokuvahenkilokuva

Perjantai 10.2.

16.30Kurssille ilmoittautuminen ja päivällinen
17.15Tervetulosanat
17.30Johdatus Apostolien tekoihin
Keitä olivat apostolit ja mitä tiedämme heistä? Onko heillä jokin erityisasema? Koskeeko se mitä heille sanottiin ja mitä he olivat, heille annetut lupaukset vain heitä? Onko nyt apostoleita? Millainen kirja Apostolien teot on?
Timo Junkkaala
18.45Kristillinen kirkko syntyy
Helluntai merkitsi Jumalan pelastushistoriassa uutta ajanjaksoa. Silloin siirryttiin Jeesuksen maanpäällisen toiminnan ajasta kirkon ja Pyhän Hengen aikaan. Vanhan liiton helluntai oli viljankorjuujuhla. Nyt oli aika korjata iankaikkista satoa. Mitä ihmettä siis tapahtuikaan?
Timo Junkkaala
20.00Iltahartaus ja iltapala

Lauantai 11.2.

8.00Aamiainen
8.45Aamun sana
9.00Pietari alkukirkon johtajana
"Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni", lupasi Jeesus Simon Pietarille. Näin myös kävi. Kieltäjästä tuli Jeesuksen julistaja. Millainen johtaja Pietari oli? Entä millaista oli Jerusalemin alkuseurakunnan elämä?
Veli-Matti Kujala
10.30Evankeliumi kaataa kansalliset raja-aidat
Jeesus syntyi juutalaiseksi ja toi ilosanoman ensin heille. Tämä oli kuitenkin vasta alkua. Pietari sai hämmästyksekseen nähdä kuinka juutalaisten halveksimat samarialaiset ja sitten myös täyspakanat otettiin taivaan perillisiksi. Evankeliumi olikin tarkoitettu kaikille kansoille.
Veli-Matti Kujala
12.00Lounas
13.15Marttyyri Stefanos ja kristittyjen vainoaminen
Jeesus toi sanoman Jumalan armosta ja rakkaudesta – tätä sanomaa seurasi ja yhä seuraa sen tunnustajiin kohdistuva vaino ja verenvuodatus. Stefanos oli varhaiskirkon ensimmäinen marttyyri. Mistä marttyyrisyydessä on kyse?
Veli-Matti Kujala
14.45Kahvitauko
15.15Seurakunnan vainoajasta pakanoiden apostoliksi
Saul Paavali oli hyvin koulutettu juutalainen fariseus. Hän piti Jeesuksen ympärille syntynyttä liikehdintää jumalanpilkkana ja oli valmis rankaisemaan sen jäseniä kuolemalla. Vainomatkalla Damaskokseen kaikki kuitenkin muuttui.
Mailis Janatuinen
16.45Päivällinen
17.30Paavali evankelioi puoli maailmaa
Evankeliumi Jeesuksesta ajoi Paavalin liikkeelle. Hänen matkakilometrinsä nousivat kymmeniin tuhansiin. Hän kohtasi miehiä ja naisia, köyhiä ja rikkaita, kuninkaita ja orjia. Ihmisiä kääntyi ja seurakuntia syntyi. Toisaalta häntä myös kivitettiin ja ruoskittiin Jeesuksen tähden. Kuinka Paavali jaksoi tämän?
Mailis Janatuinen
19.00Iltahartaus
19.15Iltatee ja saunat majoittuville

Sunnuntai 12.2.

8.00Aamiainen
9.00Paavalin viimeiset matkat ja vankilakierre
Paavali osoittautui Jumalan vahvaksi aseeksi. Siten sielunvihollinen pyrki tekemään kaikkensa pysäyttääkseen hänet. Lukuisat juonittelut ja vankilat kävivät Paavalille tutuiksi. Eikä laivamatkaa Roomaan keisarin eteen voi todellakaan kutsua leppoisaksi. Kuinka Paavali tähän kaikkeen suhtautui ja millaiseksi mieheksi hän lopulta osoittautui?
Veli-Matti Kujala
11.00Jumalanpalvelus
Liturgina Raimo Mäkelä
Kanttorina Anna Pöyhönen
12.30Lounas
13.30Apostolien teot nyt!
Tämän päivän kristitty joutuu miettimään, onko Apostolien tekojen tapahtumat erityinen ja kertaluonteinen Jumalan pelastushistorian jakso vai kristillisen seurakunnan jatkuva uusi "normi". Miten kirjan kertomiin tapahtumiin pitäisi siis suhtautua?
Veli-Matti Kujala
15.00Kurssin päätös