Sielunhoidon opintopäivät: Pandemia ja sota – miten ihminen selviää traumaattisesta kokemuksesta?

10.–12.3.2023

Raamatun ajan ihmiset elivät keskellä toistuvia katastrofeja ja saivat usein juuri niissä kokea Jumalan läsnäolon ja avun. Sekä tuuli että meri tottelevat Jeesusta ja meidän päämme jokainen hiuskin on laskettu eikä putoa hänen tietämättään.

Emme kaikki ole onneksi kokeneet katastrofeja, mutta jaamme kokemuksen poikkeusoloissa elämisestä pitkittyneen pandemian aikana. Arkinen elämä rajoittui merkittävästi, teho-osastojen arki ja kuolema tulivat kotimaan uutisiin ja ihmissuhteisiin kuuluva kanssakäyminen muuttui radikaalisti. Varsinkin nuoret ja vanhukset kokivat yksinäisyyttä. Sitten pandemian yhä riehuessa meillä sota Euroopassa vei pohjan turvallisuudentunteeltamme ja otimme vastaan pakolaisia suoraan katastrofin keskeltä - automatkan päästä. Traumaattisessa tapahtumassa on läsnä kuolema, vakava loukkaantuminen tai niiden uhka. Myös omaa tai toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta loukataan tai sen uhka on ilmeinen. Tilanne aiheuttaa henkilössä voimakasta pelkoa, kauhua tai avuttomuutta.

Ei siis ole ihme, että ihmisen reaktio on myös voimakas. Mikä on PTSD eli traumaperäinen stressihäiriö? Miten se oireilee ja miten siitä voi selvitä? Miten voimme sielunhoitajina auttaa ja mihin ohjata?