Sisälle Sanaan: Katoliset kirjeet ja Heprealaiskirje

14.–16.4.2023

Jussi Seppälä, Riku Larmala, Karoliina Rauhio-Pokka

1.-2. Pietarinkirje, 1.-3. Johanneksen kirje, Jaakobin kirje, Juudan kirje ja Heprealaiskirje.

Keitä muita kirjeiden kirjoittajia kuin Paavalin tapaamme Uudessa testamentissa? Miten harhaopit ja väärät opettajat tunnistetaan ja torjutaan? Millä eväille kristitty jaksaa maaliin saakka taivaaseen?

Katoliset kirjeet ja Heprealaiskirje sijoittuvat Uuden testamentin loppupuolelle ja saattavat jäädä siksi vähemmälle huomiolle. Ne ovat kuitenkin yhtä lailla Jumalan Sanaa ja yhtä lailla tärkeitä kuin Raamatun muutkin kirjat. Pietari, Johannes, Jaakob ja Juuda opettivat luotettavaa apostolista oppia Jeesuksesta ja varoittivat harhateistä. Lisäksi he rohkaisivat kuulijoitaan kristillisellä toivolla ja perään kuuluttivat kärsivällisyyttä ahdinkojen keskellä. Viikonlopun aikana käymme katolisten kirjeiden ja Heprealaiskirjeen aarteiden äärelle ja sovellamme oppimaamme omaan elämäämme.


Ohjelmassa mukana
Jussi Seppälä, pastori, Sisälle sanaan vastaava opettaja
Riku Larmala, pastori,opettaja
Karoliina Rauhio-Pokka, toimittaja-tuottaja, TM

Viikonloppu kuuluu Sisälle Sanaan – Raamattu läpi vuodessa -sarjaan. Kukin yksittäinen viikonloppu on oma kokonaisuutensa, mutta eniten hyödyt osallistumalla kaikkiin viikonloppuihin. Katso tarkemmin raamattuopisto.fi/sisalle-sanaan/

HINNAT

Kurssimaksu on 46 €.

Kurssimaksulla katetaan mm. opetuspalkkioita ja puhujien matkakorvauksia sekä muita järjestelykustannuksia. Opiskelija-alennus -10%.

TÄYSIHOITO henkilöltä koko viikonlopun ajalta majoituksesta riippuen:

Ystävien talossa (huoneissa wc ja suihku)
- kahden hengen huoneessa 120 €
- yhden hengen huoneessa 170 €

Retroasuntolassa (wc ja suihku käytävän varrella)
- kahden hengen huoneessa 110 €
- yhden hengen huoneessa 150 €

Ateriapaketti muualla majoittuville 40 € (ei sisällä aamiaisia eikä iltapaloja)

RUOKALIPPUJA myydään erikseen muualla majoittuville.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen 7.4.2023 mennessä yllä olevan linkin kautta tai puhelimitse p. 09 512 3910.

Peruutusehdot

Tapahtumassa puhuvat mm.

henkilokuva

Perjantai 14.4.

16.30Kurssille ilmoittautuminen ja päivällinen
17.15Tervetulosanat
Jussi Seppälä
17.30Johdatus katolisiin kirjeisiin ja Heprealaiskirjeeseen
Raamattu sisältää seitsemän niin sanottua katolista kirjettä. Mistä nimitys tulee ja minkälaisesta kokoelmasta on kyse? Raamatusta löytyy myös Heprealaiskirje, vaikka siinä ei esitellä edes kirjoittajaa. Miten tämä omintakeinen kirje on päätynyt Jumalan Sanaan?
Jussi Seppälä
18.45Unohdettu Juudaan kirje
Juudaan kirje lienee Uuden testamentin vähiten tunnettuja kirjoja. Kuka oli Juudaaksi ja Jaakobin veljeksi esittäytyvä kirjeen kirjoittaja? Mitä Juudas halusi sanoa seurakunnille vain yhden luvun mittaisella kirjeellään? Miksi hän lainaa niin paljon juutalaista ilmestyskirjallisuutta?
Jussi Seppälä
20.00Iltahartaus ja majoittuvien iltapala

Lauantai 15.4.

8.00Aamiainen
8.45Aamun sana
9.00Kristuksen rakkaudessa hiottu Pietari (1. Pietarin kirje)
Evankeliumeissa esiintyy spontaani ja impulsiivinen Pietari. Millaisen Pietarin löydämme 30 vuotta myöhemmin? Mitä tämä aiemmin niin äkkipikainen apostoli opettaa nyt 1. Pietarin kirjeessään kristityn toivosta ja kärsivällisyydestä vaikeina aikoina? Entä miksi kristitty on kutsuttu kärsimään yhdessä Kristuksen kanssa?
Riku Larmala
10.30Jeesuksen tunteminen – apostolien kautta (2. Pietarin kirje)
Voidaksemme pelastua tarvitsemme Jeesuksen tuntemista. Emmekä minkä tahansa Jeesuksen vaan Raamatun Jeesuksen. Pietari opettaa toisessa kirjeessään, kuinka tämä tunteminen on mahdollista vain apostolien kautta. Miten Pietari reagoi, kun osa seurakuntaan tulleista näytti opettavan jotain aivan muuta? Ja miksi Jeesus ei ole vielä palannut?
Riku Larmala
12.00Lounas
13.00Herran veli Jaakob ja teoilla taivaaseen? (Jaakobin kirje)
Lastenlaulussa arvuutellaan sitä millä ihminen pääsee taivaaseen. Vastaukseksi annetaan: "Uskomalla Jeesukseen." Vain hieman laajennettuna saman asian voi ilmaista luterilaisittain tutusti: "Yksin uskosta, yksin armosta, Kristuksen tähden." Jaakobin kirjeessä kuitenkin väitetään: "Näette siis, että ihminen osoittautuu vanhurskaaksi tekojen, ei yksistään uskon perusteella." Miten sinne taivaaseen siis päästäänkään?
Karoliina Rauhio-Pokka
14.30Päiväjuoma
15.00Keskinäinen rakkaus Kristuksessa (1. Johanneksen kirje)
Sana, valo, rakkaus – Johannes käyttää paljon hänelle tunnusomaisia sanoja opettaessaan kristittyjä Ensimmäisessä Johanneksen kirjeessään. Nämä ylevältä kuulostavat termit eivät kuitenkaan olleet korusanoja tai tyhjänpuhetta, vaan täynnä mitä suurempia totuuksia. Lisäksi Johannes puuttuu konkreettisiin jännitteisiin, mitä monet seurakunnista irtautuneet harhaopettajat olivat saaneet aikaan. Mistä oli kyse ja millaisia keinoja väärien opettajien tunnistamiselle ja torjumiselle Johannes tarjoaa?
Jussi Seppälä
16.00Päivällinen
17.30Skismoja seurakunnassa (2. ja 3. Johanneksen kirje)
Eksyttäjät, totuudessa vaeltavat, Diotrefes ja Demetrius – Toisesta ja kolmannesta Johanneksen kirjeestä paljastuu moninaisia yrityksiä tuhota varhaisen kirkon ykseys. Voittaako pelkkä rakkaus vastoinkäymiset vai millä "aseilla" Johannes taisteli?
Jussi Seppälä
19.00Iltahartaus
19.30Iltapala ja saunat

Sunnuntai 16.4.

8.00Aamiainen
9.00Ylipapillinen Messias (Heprealaiskirje)
Heprealaiskirjeessä käydään läpi Vanhan testamentin temppelipalvelusta – tosin nyt Kristuksen kautta nähtynä uuden liiton valossa ja järjestyksessä. Mitä tarkoittaa, että Jeesus on nyt ylipappimme? Entä miksi hän on myös pappi Melkisedekin järjestyksen mukaan?
Riku Larmala
11.00Jumalanpalvelus
12.30Lounas
13.30Rohkaisua vaeltavalle seurakunnalle (Heprealaiskirje)
Tämä maailma ei ole kristittyjen kotimaa – olemme vasta matkalla kotiin. Heprealaiskirjeestä käy ilmi, että sen vastaanottajien kristillisessä vaelluksessa oli näkyvissä väsymisen merkkejä. Kirjeen kirjoittaja rohkaisee: "Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään." Millaisia konkreettisia kehotuksia ja neuvoja kirjoittaja antaa myös meidän vaellukseemme?
Jussi Seppälä