Balkanin kiertomatka
16.9–27.9.2025
Raimo Mäkelä
Jatka kesää kanssamme ainutlaatuisella Balkanin kiertomatkalla Kosovoon, Pohjois- Makedoniaan, Albaniaan ja Montenegroon16.-27.9.2025 (12 päivää 11 yötä)
”Vierailin Albaniassa ensimmäisen kerran vuonna 2015 – ja rakastuin heti. Maan henkeä salpaava kauneus lumosi: majesteettiset vuoret, turkoosina hohtava meri, laajat tasangot, vehreät viinitarhat! Albania on kuitenkin muutakin kuin upeaa luontoa.
Historia ja nykyaika kohtaavat toisensa kaikkialla – muinaiset rauniot, linnat, kirkot ja minareetit kertovat maan rikkaasta menneisyydestä. Silti eniten sydämeeni jäivät ihmiset. Heidän lämpönsä, vieraanvaraisuutensa ja perinteidensä vaaliminen tekivät syvän vaikutuksen. Tällainen kokemusjokaisen tulisi saada kokea ainakin kerran elämässään!”– Albaniassa toimiva suomenruotsalainen luterilainen pastori Toni Heikkilä,Laestadianernas Fridsföreningars Förbund.
”Kotimaassani Kosovossa on kaunis luonto, ystävällisiä, vieraanvaraisia ja onnellisia ihmisiä, jotka rakastavat maataan, vanha ja vahva kulttuuri, josta olemme ylpeitä – ja herkullista ruokaa ja huokeat hinnat! Sotamenneisyydestämme huolimatta asiat ovat kääntymässä parempaan suuntaan. Kosovo kulkee kohti valoisaa tulevaisuutta.”– Suomessa jo pitkään toiminut kosovonalbaaniyrittäjä Adnan Zeqiri, Auroranautopesu, Espoo.
”Pohjois-Makedonian Ohridissa kannattaa käydä varhaiskristillisten mosaiikkien, slaavinkielisen kristillisen kirjallisuuden ja Ohridin ikonimaalauskoulukunnan takia. Ohrid on slaavilaismaailman ydin historiallisesti, kulttuurisesti ja hengellisesti.”– Taidehistorioitsija, FT Hanna-Riitta Toivanen-Kola, Helsinki.
Albaanit ovat yksi kansa, jolla on yhteinen kieli, mutta joka asuu kahdessa maassa, Albaniassa ja Kosovossa. Albaanit eivät ole slaaveja, turkkilaisia eivätkä arabeja. Kieli on indoeurooppalainen. YK:n erityisedustajalla, presidentti Martti Ahtisaarella oli sovittelijana ratkaiseva osuus Kosovon itsenäistymisessä. Siksi meillä suomalaisilla on erityisasema kosovolaisten mielessä.
Kosovossa vierailee suomalaisia vähemmän kuin Albaniassa. Molemmissa on useita Unescon maailmanperintökohteita.Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Serbia vastustaa sitä jyrkästi, ei ole tunnustanut Kosovoa itsenäiseksi valtioksi ja pitää sitä yhä autonomisena maakuntanaan. Vaikkei Kosovo ole Yhdistyneiden Kansakuntien jäsen, 115 YK:n 193 jäsenvaltiosta tunnustaa sen itsenäisyyden.
YK:n rauhanturvajoukoissa palvelee noin 70 suomalaista. Albania ja Kosovo ovat keskustelleet valtiojohdon ylimmällä tasolla maiden yhdistymisestä. Serbia pelkää Suur-Albanian syntymistä.
Suomessa asui vuonna 2022 albaniankielisiä 15 576.Albania oli ankarimman kommunistisen diktatuurin eristämänä vuosikymmeniä ”Euroopan takapajula” ja luopui kommunismista Euroopassa viimeisenä. Nyt se suuntautuu länteen: se on YK:n, NATOn, ETYJin ja WTO:n jäsen ja neuvottelee EU:n jäsenyydestä.
”Kotkien maa” on kuin kätketty helmi avautumassa kuorestaan. Pohjois-Makedonia itsenäistyi Jugoslaviasta 1991. Se on NATOn jäsen. Tunnetuimpia albaaneja ovat diktaattori Enver Hoxha (1908-85) ja hänen vastakohtansa Äiti Teresa (1910-97). Makedonialainen Aleksanteri Suuri (356-323 eKr) hallitsi maailman suurinta valtakuntaa.
Albanian väestöstä (2,8 milj.) muslimeja on 57 %, katolilaisia (pohjoisessa) 10%, ortodokseja (erityisesti etelässä) 7 %, muita ja uskonnottomia 26 %. Kosovon väestöstä (1,6 milj.) muslimeja on 90 %, ortodokseja 6 % ja katolilaisia 3 %. Puoli tuhatta vuotta kestänyt turkkilaisvalta pakotti albaanit islamiin.
Pohjois-Makedonian väestöstä (2,1 milj.) ortodokseja on 46 %, muita kristittyjä 14 %, muslimeja 32 %, muita ja uskonnottomia 8 %. Montenegron väestöstä (0,6 milj.) ortodokseja on 72 %, muslimeja 19 %, katolilaisia 3 %, muita ja uskonnottomia 6 %.
Matkamme kohdealueilla on kesä. Tutustumme luontoon ja kulttuuriin, menneisyyteen ja nykyhetkeen, kristittyihin ja kirkkoihin. Pyrimme yhteiseen Jumalan sanan ja rukouksen jakamiseen ja rakentamaan matkaa yhdessä. Hengellinen syväulottuvuus on olennaisesti mukana. Olemme kulttuuri-, opinto-, pyhiinvaellus-, yhteys-,elämys- ja virkistysmatkalla.
Matkalle ilmoittaudutaan mahdollisimman pian virallisesti: SoileTours / Anne Nordström: sähköpostilla info@soiletours.com tai puhelimella 09-41 29 344. Nimi esitetään passiin merkityssä muodossa.
Rinnakkaisilmoitus matkaisännälle sähkö- postilla: raimo.makela@kotiportti.fi
Lisätiedot
Matkan hinta on jaetussa kahden hengen huoneessa 2 040 €
Yhden hengen huoneen lisämaksu 400 €.
Hinta edellyttää vähintään 25 osanottajaa.
Hintaan sisältyvät:
• lennot turistiluokassa
• bussikuljetukset
• majoitus 2 h tai 1 h huoneissa.
• aamiainen ja lounas päivittäin, ensimmäisen illan kevyt ateria
• opastetut retket ja oppaiden palvelut
• pääsyliput ohjelmassa mainittuihin kohteisiin
• alv
• veneretki.
Hintaan eivät sisälly:
• matkavakuutus, jollainen jokaisella tulee olla
• ruokajuomat
• illalliset
• palvelurahat.
Maksuehdot: 30% varauksen jälkeen, loppulasku erääntyy 50 päivää ennen matkan alkua.
Matkaehdot lähetetään varausvahvistuksen liitteenä, lähtökirje ja e-lentoliput kuukautta ennen matkan alkua.
Passin tulee olla voimassa vielä kolme kuukautta matkan jälkeen.
Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 päivän oleskeluun.
Valuutta Kosovossa ja Montenegrossa on euro, Pohjois-Makedoniassa denar ja Albaniassa lek.
Enimmäkseen hyväksytään käteinen sekä Visa ja MasterCard muttei kaikkialla.
Matkanjärjestäjällä on oikeus muuttaa ohjelmaa, hintaa ja aikataulua, jos se johtuu liikennöitsijöistä, lentoveroista ja polttoaineen hinnankorotuksista tai muista matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä.
Liittymälennoista Helsinkiin voi tiedustella: info@soiletours.com.
Ennen matkaa ja sen jälkeen voi yöpyä Raamattuopistolla Kauniaisissa eri varauksesta. Tiedustelut sähköpostilla: info@sro.fi, puhelin 09-5123910.
Matkalle ilmoittaudutaan mahdollisimman pian virallisesti: SoileTours / Anne Nordström: sähköpostilla info@soiletours.com tai puhelimella 09-41 29 344. Nimi esitetään passiin merkityssä muodossa.
Rinnakkaisilmoitus matkaisännälle sähkö- postilla: raimo.makela@kotiportti.fi.
SoileTours on Kuluttajaviraston hyväksymä rekisteröity matkanjärjestäjä 3725/00/MjU ja Suomen Matkailualan liitto ry:n jäsen SMALL 24995. Vakuus on asetettu Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon.
Tervetuloa toivottavat
• matkaisäntä: TT, VTM Raimo Mäkelä Suomen Raamattuopiston matkapalvelusta
• opas: suomea puhuva ja Suomessa paljon työskennellyt Arjon Hila, VTM (Tirananyliopisto), matkailualan perustutkinto (Savon ammattiopisto), Nordic Tours Albania-matkatoimistosta
Osoite
,
Tiistaina 16.9.
18:00 | Päivä 1: tiistai 16.9. Helsingistä Pristinan kautta Skopjeen |
Lennämme Norwegianilla (D82826) klo 18:50–21:10 Helsingistä Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan, ajamme bussilla Balkanin hienointa moottoritietä Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen (1½ h, matkalla kevyt keitto- ja salaattiateria) ja majoitumme (Skopje Hotel Next Door Park ****). |
Keskiviikkona 17.9.
7:00 | Päivä 2: keskiviikko 17.9. Skopje - Matka – Ohrid |
Aamiaisen jälkeen teemme kierroksen Skopjessa, Aleksanteri Suuren ja Äiti Teresan kaupungissa. Ajamme (½ h) Matkan kanjonille, teemme pienillä veneillä kierroksen halki jylhän luonnon, lounastamme, jatkamme Unescon maailmanperintökaupunkiin Ohridiin (2½ h) ja majoitumme (Strugë Ohrid Hotel Freya ****). |
Torstaina 18.9.
8:00 | Päivä 3: torstai 18.9. Ohrid |
Nautittuamme aamiaisen perehdymme Ohridiin. Se on Kroatian Dubrovnikin jälkeen Balkanin suosituin matkailukohde. Ortodoksinen kristinusko on sille keskeistä. Siellä on ollut 365 kirkkoa: kirkko vuoden joka päivälle! Ohridia kutsutaankin ”Euroopan Jerusalemiksi”. Pyhä Klement Ohridilainen (840-916) oli merkittävä menneisyyden henkilö. Clementin yliopistossa on tasokas ikonimuseo. Vanhimmissa Bysantin arkkitehtuurin luomuksissa on runsaasti ikoneja ja freskoja eli tuoremaalauksia. Käymme antiikinaikaisen teatterin raunioilla. Ikivanhassa kaupungissa on monta kulttuurikerrostumaa. Albaaneista, makedonialaisista ja turkkilaisista koostuva yhteisö on elänyt harmonisesti keskenään. Menemme veneellä (½ h) tai bussillamme entiseen Pyhän Naumin luostariin. Sen kirkko on ikonitaiteen aarreaitta. Lounastamme veden päällä keinuen. Voimme uida Ohridinjärven kristallinkirkkaassa vedessä. Se on Euroopan vanhin ja syvin järvi – yli 4 miljoonaa vuotta vanha, 285 m syvä – ja Unescon maailmanperintökohde. Sen helmikorut ovat hienoimpia tuliaisia, monen kuninkaallisen ja muun julkkiksen kaulalla riippuvia. Palaamme hotelliin. |
Perjantaina 19.9.
8:00 | Päivä 4: perjantai 19.9. Ohrid-Struga-Elbasan-Tirana-Shkoder |
Aamiaisen jälkeen ajamme Strugaan. Ohridinjärvestä lähtevä Valkoinen Drin-joki virtaa kaupungin läpi ja laskee Adrianmereen Albanian ja Montenegron rajalla. Tuhansista lähteistä pulppuava vesi on kylmää ja kirkasta. Jatkamme rajan yli Albaniaan eli muinaiseen Illyriaan Elbasaniin. Se oli Rooman valtakunnan tärkein kaupunki. Siellä Konstantinopolista Bosporinsalmelta Adrianmerelle ja Roomaan johtava tie Via Egnatia jakautui: etelähaara johti Apolloniaan, pohjoishaara Dyrrhaciumiin (nykyiseen Durresiin). Siellä hevoset ja kauppiaat levähtivät. Se oli tärkeäsotilas-, kauppa- ja käsityökeskus. Vierailemme roomalaisten rakentamassa linnassa ja nautimme perinteisen albanialaisen lounaan. Jatkamme Albanian pääkaupunkiin Tiranaan (1½ h). Teemme bussikierroksen ja tapaamme Toni Heikkilän. Ajamme (1½ h) pohjoiseen Shkoderiin ja majoitumme (Hotel Rozafa Shkodër ****+). |
Lauantaina 20.9.
8:00 | Päivä 5: lauantai 20.9. Shkoder |
Syötyämme aamiaisen tutustumme Shkoderin kaupunkiin Albanian suurimman järven, Shkoderinjärven (suom. Skutarinjärvi), rannalla. Se sai vaikutteita Venetsian kauppatasavallasta (697–1797) arkkitehtuurissa, taiteessa ja kulttuurissa. Käymme Shkoderin vanhimmassa asutussa paikassa, illyrialaisten yli 2400 vuotta sitten rakentamassa Rozafan linnassa. Sieltä on upea näkymä kaupunkiin ja järvelle. Maaseudulla Mrizi I Zanaven maatilalla nautimme lounaan Albanian ehkä parhaan ravintolan luomuherkuista. Palaamme hotelliin. |
Sunnuntaina 21.9.
8:00 | Päivä 6: sunnuntai 21.9. Shkoderista päiväksi Montenegroon |
Aamiaiselta lähdemme Montenegron kauneimpiin kaupunkeihin. Pääkaupunki Podgoricasta ajamme (2½ h) rivieraa laskeutuen korkeilta vuorilta ja kiemurtelevalta tieltä. Kotorissa teemme kaupunkikierroksen ja lounastamme Kotorinlahdella. Matkalla Budvaan näemme Pyhän Stefanin saaren, Montenegron kuuluisimman paikan. Siellä voi uida. Palaamme Shkoderiin toista tietä, Montenegron rivieraa (2½ h). |
Maanantaina 22.9.
8:00 | Päivä 7: maanantai 22.9. Shkoder-Prizren |
Aamiaisen jälkeen suuntaamme Kosovoon. Pysähdymme Shengjinin rantakaupungissa Adrianmeren pitkällä hiekkarannalla. Siellä voi uida ja kävellä. Matkaamme vuorten keskellä Albanian kauneinta tietä (2½ h.) Lounastamme. Majoitumme Kosovon entisessä pääkaupungissa Prizrenissä, joka on maan tärkeimpiä ja vanhimpia kaupunkeja (Prizren Hotel Kaçinari **** +). |
Tiistaina 23.9.
8:00 | Päivä 8: tiistai 23.9. Prizren |
Syötyämme aamiaisen tutustumme Prizreniin. Siellä näkyy maan kulttuurin, uskontojen ja elämäntyylien monimuotoisuus. Enemmistö asukkaista on albaaneja, vähemmistönä ovat turkkilaiset, serbit ja bosniakit. Prizren kohosi antiikkikaupungista Bysantin ja Ottomaanien valtakunnan aikana maan tärkeimmäksi kaupungiksi. Se jatkaa kasvuaan ja on toiseksi suurin kaupunki. Kiivetessämme vanhaan linnaan voimme laskea yli 50 moskeijaa ja yli 20 ortodoksista kirkkoa 1200-luvulta. Voimme käydä hamamissa eli turkkilaisessa saunassa. Vierailemme arkeologisessa museossa ja syömme erittäin herkullisen lounaan. Käymme filigraanityöpajassa. Nuori sukupolvi jatkaa perinteitä tekemällä käsitöitä ja koruja filigraanitekniikalla: ohuita metallilankoja juotetaan metalliin. Monet kahvilat, ravintolat ja kaupat sulkeutuvat vasta klo 23, joten voi nauttia illasta kävelemällä joen varrella. Yövymme Prizrenissä. |
Keskiviikkona 24.9.
8:00 | Päivä 9: keskiviikko 24.9. Gjakovë ja Pejë |
Aamiaisen jälkeen ajamme (1½ h) Gjakovën ja Pejën kaupunkeihin. Niissä on runsaasti vanhaa arkkitehtuuria ja arkeologiaa. 1300-luvulla Serbian imperiumin aikana rakennettu ja yhä toimiva luostari on hyvin säilynyt ja serbien hallussa. Poliittisen tilanteen salliessa vierailemme siellä. Kuljemme isossa basaarissa ja suurella tyypillisellä ottomaanien kivisillalla, Drinin vesiputouksella ja Radacin luolassa. Lounastamme Pejëssä. Palaamme hotelliin. |
Torstaina 25.9.
8:00 | Päivä 10: torstai 25.9. Ulpianan kautta Pristinaan |
Nautittuamme aamiaisen vierailemme Ulpianan muinaisen kaupungin raunioilla. Se on Kosovon suurin arkeologinen muistomerkki. Siellä on kastekappeli bysanttilaisajalta. Kosovon ja Serbian ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta riippuu, pääsemmekö Gračanican serbialais-ortodoksiseen luostariin. Se on yksi Serbian ortodoksisen kirkon tunnetuimmista luostareista, Bysantin taiteen hienoimpia luomuksia viisine kupoleineen, malli useille pyhille rakennuksille ja Unescon maailmanperintökohde. Pyrimme järjestämään sen kirkossa luterilaisen ehtoollisjumalanpalveluksen. Siirrymme Pristinaan ja vierailemme Suomen suurlähetystössä ja suomalaisessa koulussa - toteamassa, miten suomalainen koulujärjestelmä toimii Kosovossa. Päivän aikana syömme lounaan. Majoitumme (Hotel Prishtina ****) |
Perjantaina 26.9.
8:00 | Päivä 11: perjantaina 26.9. Pristina |
Teemme lyhyen kierroksen ja lounastamme. Päivää voi käyttää omatoimiseen tutustumiseen Pristinaan ja lepäämiseen ennen seuraavan päivän paluumatkaa. |
Lauantaina 27.9.
8:00 | Päivä 12: 27.9. Pristinasta Helsinkiin |
Monia kokemuksia rikkaampina lennämme Norwegianilla (D82827) Pristinasta Helsinkiin klo 10:40-15:00 |