Sisälle Sanaan: Johanneksen ilmestys

3.–5.5.2024

Mitkä voimat hallitsevat maailman historiaa? Miten Johanneksen ilmestyksen pelottaviin kuvauksiin tulisi suhtautua? Kerrotaanko kirjassa koronaviruksesta?


Johanneksen ilmestys on monen mielestä Raamatun vaikeimmin ymmärrettävä kirja. Se sisältää kauhistuttavia näkyjä erilaisista tuhoista, mutta samalla myös näkyjä taivaan ihanuudesta. Viikonlopun tavoitteena on antaa eväitä Johanneksen ilmestyksen tulkintaan niin, että se tyydyttää ajattelua, poistaa vääränlaiset pelot sekä tuottaa toivoa ja turvallisuuden tunnetta.


Ohjelmassa mukana:

Soili Haverinen, TM, STI:n pääsihteeri

Riku Larmala, pastori, opettaja

Jussi Seppälä, pastori, maahanmuuttajalinjojen vastaava opettaja

Veli-Matti Kujala, pastori, Sisälle Sanaan vastaava opettajaKurssi kuuluu Sisälle Sanaan – Raamattu läpi vuodessa -sarjaan. Kukin yksittäinen viikonloppu on oma kokonaisuutensa, mutta eniten hyödyt osallistumalla kaikkiin viikonloppuihin. Katso tarkemmin sro.fi/sisallesanaan

Lisätiedot

Kurssimaksu on 51 €.


Kurssimaksulla katetaan mm. opetuspalkkioita ja puhujien matkakorvauksia sekä muita järjestelykustannuksia. Opiskelija-alennus -10%.


Ystävien talossa (huoneissa wc ja suihku)

- kahden hengen huoneessa 126 €

- yhden hengen huoneessa 180 €


Ateriapaketti muualla majoittuville 40 € (ei sisällä aamiaisia eikä iltapaloja)


Voit ilmoittautua sähköisesti yllä olevan linkin kautta 17.1.2024 mennessä. Tämän jälkeen otamme vastaan vain päiväkävijöiden ilmoittautumisia. Sähköinen ilmoittautuminen on helppoa ja voit tehdä sen, milloin vain. Myös sisäänkirjautuminen opistolle nopeutuu, sillä saat osallistumislomakkeesi esitäytettynä. Voit ilmoittautua myös puhelimitse vastaanottoon p. 09 5123 910 ma-pe klo 9–14.

Kurssilla opettavat mm.

No Image Available
henkilokuva
No Image Available
henkilokuva

Osoite

Suomen Raamattuopisto
Helsingintie 10, 02700 Kauniainen

Perjantaina 3.5.

16:30Kurssille ilmoittautuminen ja päivällinen
17:16Tervetulosanat
17:30Johdatus Johanneksen ilmestykseen

Johanneksen ilmestyksen kohdalla tulkinnan lähtökohdat määrittelevät paljolti sen mitä kirjasta löydetään. Jo pelkästään kirjan vertauskuvallinen kieli asettaa lukijalle suuren haasteen. Miten kirjaa tulisi lukea? Mitä salaisuuksien avaamiseksi tarvitaan?

Jussi Seppälä

19:00Seitsemän kirjettä seurakunnille

Luvuissa 2-3 Jeesus antaa puhuttelevat kirjeet seitsemälle Vähän-Aasian seurakunnalle. Millaista kiitosta, moitetta ja kehotusta nämä saavat, ja mitä meidän tulisi niistä oppia?

Jussi Seppälä

20:00Iltahartaus ja iltapala

Lauantaina 4.5.

8:00Aamiainen
8:45Aamun sana
9:00Taivaallinen jumalanpalvelus

Johannes otetaan ylös taivaaseen ihastelemaan taivaallista jumalanpalvelusta. Hän kohtaa Kaikkivaltiaan ja erikoisia olentoja sekä keskeisimpänä teurastetun Karitsan. Mistä taivaallisessa jumalanpalveluksessa on kyse?

Riku Larmala

9:45Seitsemän sinettiä

Luvuissa 6-8 Karitsa avaa seitsemän sinettiä. Mitä sineteistä paljastuu ja mitä ne tarkoittavat?

Riku Larmala

10:45Seitsemän merkkisoittoa

Seitsemännen sinetin jälkeen seuraa seitsemän enkelien torviin kajauttamaa merkkisoittoa, joista seuraa toinen toistaan pahempia maailman ja ihmisten kokemia katastrofeja. Mikä on merkkisoittojen ja sinettien suhde? Keitä ovat kaksi säkkipukuista todistajaa?

Riku Larmala

12:00Lounas
13:15Seitsemän näkyä

Luvusta 12 alkaen Ilmestyskirjassa on seitsemän näkyä, joissa esiintyy nainen, poikalapsi, lohikäärme, kaksi petoa, pedon luku 666, Karitsa, 144000 merkittyä, kolme enkeliä, Babylon ja Ihmisen Pojan muotoinen. Mitä nämä hahmot tarkoittavat ja miten ne liittyvät maailman historiaan?

Veli-Matti Kujala

14:45Päiväjuoma
15:15Seitsemän vihan maljaa

Vihan maljat tuovat maan päälle vitsauksia, joissa on paljon yhtymäkohtia Egyptin vitsauksiin, mutta samalla myös jotain uutta. Aikoinaan faarao paatui vitsauksien edessä. Mikä on ihmiskunnan reaktio viimeisten vitsauksien kohdalla?

Soili Haverinen

16:45Päivällinen
17:30Babylonin tuomio ja tuho

Luvuissa 17 ja 18 kuvataan purppuraan ja helakanpunaan pukeutuneen naisen tuomio ja tuho. Hän on suuri Babylon – portto, joka juotti kansat kristittyjen vainoamiseen ja epäjumalanpalvelukseen. Johannekselle selitetään tuon naisen ja pedon salaisuus.

Soili Haverinen

19:00Iltahartaus
19:15Iltapala ja saunat

Sunnuntaina 5.5.

8:00Aamiainen
9:00Kaikkivaltiaan voitto, Karitsan häät, tuhatvuotinen valtakunta ja viimeinen tuomio

Alusta asti on ollut selvää: Kristus on voittaja! Valkoisella hevosella ratsastava kuningasten Kuningas voittaa ennen kuin taistelu edes alkaa. Taivaassa on suuri riemu, kun Karitsan häihin valmistaudutaan. Kenties eniten ymmärtämisvaikeuksia Ilmestyskirjassa on aiheuttanut sen puhe tuhatvuotisesta ajanjaksosta, jolloin Kristus hallitsee omiensa kanssa. Mistä siinä on kyse?

Veli-Matti Kujala

11:00Jumalanpalvelus
12:30Lounas
13:30Uusi todellisuus

Raamatun kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä lukua kuuluvat läheisesti yhteen. Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Lopussa nämä katoavat ja Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan. Maailmankaikkeuden "loppu" ei ole kosminen hiljaisuus, vaan loppumaton ilo ja ylistys. Mitä tästä sanoinkuvaamattomasta kauneudesta Johannes meille kertoo?

Veli-Matti Kujala

15:00Kurssin päätös