Kotiseurat Hengellisillä syventymispäivillä: ”Ennemmin tai myöhemmin hän varmasti vastaa”

Esko Piironen puhumassa Untamalassa Syventymispäivillä
Esko Piironen puhumassa Untamalassa Syventymispäivillä

Untamalan kotiseuroissa Seinäjoella painotettiin, että Jumala kuulee rukoukset ja että hänen sanansa on kokonaan totta.

Hengellisten syventymispäivien torstai-illassa saavutettiin perinteinen kotiseuratunnelma, kun väki kokoontui Sinikka ja Esa Lammin luokse veisaamaan ja kuuntelemaan puheita.

Illan avasi maalaistalon isäntä Esa Lammi.

- Mul on täs mieles sinä seuravieras, joka oot huutanu Herrasi puoleen, ja susta tuntuu, ettei sua kuulla. Älä lopeta, meillä on rukouksia kuuleva Jumala. Ennemmin tai myöhemmin hän varmasti vastaa. Raamatun lupaukset ovat tänä päivänä totta. Ne pitävät varmalla pohjalla.

Aluejohtaja Lasse Pesun sairastuttua seuraavaksi puhujaksi oli kutsuttu Raamattuopiston Etelä-Pohjanmaan alueen pitkäaikainen työntekijä, pastori Esko Piiroinen. Piiroinen puhui 1. Pietarin kirjeen 4. lukuun keskittyneessä opetuksessaan sanojen merkityksestä.

- Ne luovat ja ylläpitävät elämää. Mutta niillä voidaan myös haavoittaa ja tuhota elämää. Paljonko me käytämme sanoja päivittäin? Erään tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset käyttävät päivittäin noin 16 000 sanaa. Miehet noin 10 000.

Kun luemme Raamatun sanaa, liikumme Piiroisen mukaan kuitenkin ”aivan eri sfääreissä”.

- Ne ovat toki ihmisten kirjoittamia, mutta Jumalan inspiroimia, henkeyttämiä.

- Jälkikristillisen ajan ongelma on siinä, että haluamme itse päättää, mikä on Jumalan sanaa ja mikä ei, Piiroinen sanoi.

Hän jatkoi, että käsittelyssä ollut raamatunluku on täynnä ohjeita ja neuvoja.

- Väärä lähestymistapa on, että Pietari sanoo, mitä sanoo, ja minä toimin niin kuin parhaaksi näen. Oikea lähestymistapa on: Jumala sanoo, mitä sanoo, ja minä pyrin olemaan kuuliainen tälle sanalle.

 

”Ottelu käydään päivittäin”

1. Pietarin kirjeen 4. luku johdattaa Piiroisen mukaan lukijan kärsimyksen ja sovituksen teemojen äärelle.

- Jeesus kärsi kuoleman syntisten tähden. Syytön syyllisten puolesta. Se oli ainutkertainen tapahtuma maailman historiassa, joka ei toistu eikä vanhene. Kyseessä on totuus, joka hoitaa sieluamme. Kun katseemme kääntyy menneisyyteen ja synti painaa, silloin on hyvä katsoa vielä kauemmaksi, Golgatalle, Jeesuksen uhriin saakka. Kaikki on valmista.

Piiroinen jatkoi, että kärsimys kuuluu jokaisen kristityn päivittäiseen uskonelämään.

- Se liittyy kilvoitukseen. Se painiottelu käydään päivittäin ihmisen sisimmässä.

- Kristitty kieltäytyy noudattamasta niitä himoja, joita hänessä on luonnostaan. Pietari kirjoittaa: ”Riittäähän että menneen ajan olette täyttäneet pakanain tahtoa”. Pietari huudahtaa tässä: nyt riittää kristityt. Hän haluaa muistuttaa, nyt te olette Jeesuksen omia. Sydän on puhdistettu, nyt ei pidä lusmuilla. Nyt ei ole enää sijaa syntielämälle.

Kuitenkin olemme Piiroisen mukaan joka päivä alttiita kiusauksille.

- Elämme erilaisten himojen maailmassa. Kunnian himoa, vallan himoa, viinan himoa, seksin himoa ja niin edelleen. Kristityssä vaikuttaa samaan aikaan vanha ja uusi luonto. Vanha haluaa toimia itsekkäästi ja uusi Jumalan tahdon mukaan, Piiroinen eritteli.

Hän kuitenkin alleviivasi, ettei taivaaseen pääsy perustu siihen, ”onnistummeko kristittyinä ja kilvoituksessa”.

- Kaikki on sen varassa, että Kristus onnistui. Jumala pelastaa sellaisen, joka pakenee hänen ristinsä turviin.

Suomen Raamattuopiston Hengelliset syventymispäivät jatkuvat tänä viikonloppuna Kauniaisissa. Tapahtuman ohjelma ja lisätiedot löytyvät täältä https://syventymispaivat.fi/