Piispa Häkkinen: ”Omatekoiset käsitykset Jeesuksesta ovat uhka kirkossamme”

Piispa Mikko Häkkinen puhumassa Syventymispäivillä
Piispa Mikko Häkkinen puhumassa Syventymispäivillä

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen alleviivasi Hengellisten syventymispäivien puheessaan, että kysymys Jeesuksen persoonasta ja olemuksesta on ratkaisevan tärkeä, jos kirkko haluaa olla kristillinen kirkko.

Piispa Häkkinen puhui Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa Suomen Raamattuopistolla 20.8. Hän muistutti, että ensimmäisistä nykymuotoisista Hengellisistä syventymispäivistä tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta, ja että ensimmäiset sellaiset pidettiin Mikkelissä.

- Paikan valintaan lienee vaikuttanut se, että Urho Muromalla (Raamattuopiston perustaja) oli pitkät perinteet yhteydestä sinne. Usein hän vietti perheineen lomia vaimonsa vanhempien luona Otavassa. Mikkeli kuului lisäksi niihin kaupunkeihin, joissa hän oli aiemmin pitänyt evankelioimiskokouksia, Häkkinen kertoi.

Tämänvuotisten Syventymispäivien teeman mukaisesti Häkkinen keskittyi puheessaan siihen, miksi Jeesus on VIP eli very important person, hyvin tärkeä ihminen.

- Hän on VIP siksi, kuka hän on, ja mitä hän on tehnyt.

 

Polttava kysymys

Häkkinen totesi, että kysymys Jeesuksen persoonasta oli jo ensimmäisten vuosisatojen kristittyjen keskuudessa polttava. Juuri se nousi esiin, kun kirkko taisteli harhaoppeja vastaan.

- Tämä kysymys on edelleen ratkaisevan tärkeä, jos kirkko haluaa olla kristillinen kirkko, piispa sanoi.

- Kun tunnustamme uskovamme Jeesukseen, on määriteltävä, millaiseen Jeesukseen uskomme. On eri asia uskoa Jeesukseen pelkkänä suurena humanistina tai lähimmäisenrakkauden opettajana kuin uskoa Jeesukseen, joka on iankaikkinen Jumala ja syntiemme sovittaja, Häkkinen eritteli.

Hän jatkoi, että kristilliselle pelastusopille on olennaista ymmärtää ”Jeesuksen merkitys Jumalan Poikana ja tosi ihmisenä yhdessä persoonassa ja kahdessa luonnossa”.

- Jos Jeesus ei olisi Jumalan Poika, hän ei voisi olla meidän Pelastajamme, Vapahtajamme ja Herramme siinä merkityksessä kuin kristinusko opettaa.

 

Oppi on tärkeä

Jeesuksen persoona ja muut keskeiset uskonopin totuudet on Häkkisen mukaan määritelty oikein kirkon kolmessa uskontunnustuksessa.

- Ne kuvaavat sitä, mikä kristilliselle uskolle on yhteistä ja luovuttamatonta. Niissä kaikissa korostuu, että oppi Jeesuksesta on tärkeää.

- Myös kristillisiin kirkkoihin tulee helposti omatekoisia käsityksiä Jeesuksesta, jotka poikkeavat Raamatun ilmoituksesta. Tämä uhka on ajankohtainen meidänkin kirkossamme, Häkkinen sanoi.

Hän siteerasi Athanasioksen uskontunnustusta, joka löytyy Tunnustuskirjoista, mutta jota ei kirkossa juuri kuulla: ”Sen, joka tahtoo pelastua, on ennen kaikkea pysyttävä yhteisessä kristillisessä uskossa. Sitä on noudatettava kokonaisuudessaan ja väärentämättä. Joka ei niin tee, joutuu epäilemättä iankaikkiseen kadotukseen.”

- Suoraa puhetta, johon nykyisenä moniarvoisuutta, relatiivisuutta ja kaiken hyväksyttävyyttä korostava aikana on helppo loukkaantua, piispa kommentoi.

 

”Emme tarvitse vierasta opetusta”

Häkkinen jatkoi vielä, että oppi Kristuksen persoonasta on niin tärkeä sen vuoksi, että siinä on kyse pelastuksesta.

- Jeesus itse opetti, että hän on ainoa tie Isän Jumalan yhteyteen. Siksi Jeesus on VIP, very important person! Tässä on myös kristinuskon ainutlaatuisuus.

- Nykyisenä hengellisesti sekavana aikana emme tarvitse kristinuskolle vieraiden opetusten ja käytäntöjen tuomista seurakuntiimme ja kirkkoomme, Häkkinen lisäsi.

- Sen sijaan tarvitsemme sitäkin enemmän Jumalan sanan opetusta ja sen entistä syvempää ymmärtämistä ja vastaanottamista. Tarvitsemme sitä, miten muuttumaton kristinuskon sanoma voidaan tuoda ymmärrettävästi ja vastaanotettavasti jokaisen ihmisen ulottuville.

Muuttumaton sanoma tiivistyy Jeesukseen.

- Hän on minun Vapahtajani ja sinun Vapahtajasi, ei vain yleisesti maailman Vapahtaja.

- Hän armahtaa ja antaa synnit anteeksi, ei siksi, mitä sinä olet tehnyt, saanut aikaan tai ansainnut, vaan siksi, että hän rakastaa sinua. Siksi myös sinä olet VIP, Jeesukselle hyvin tärkeä ihminen, Häkkinen vakuutti.

Hengelliset syventymispäivät jatkuvat vielä tänään ja sunnuntaina Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa sekä striimien ja radioiden äärellä. Ohjelma löytyy täältä (syventymispaivat.fi)