Kutsu rukoukseen, parannukseen ja luottamukseen

Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen

Suomen Raamattuopiston Säätiön Raamattu keskelle elämää -blogi

toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen

Ystävät,

Olemme muutamassa päivässä siirtyneet maailmaan, jollaista useimmat meistä eivät ole koskaan nähneet. Elämme vaarallisessa, räjähdysherkässä todellisuudessa, jota ei voi ennakoida, ja joka syystä pelottaa. Äärimmäinen kahtiajakautuminen on todellisuutta. Sota, sodan mahdollisuus ja uhkaavat puheet ovat äkkiä arkipäivää.

Ensimmäistä kertaa sosiaalinen media ja internet välittää meille reaaliaikaista kuvaa laajoista hyökkäyksistä ja sodan tuhoista omalla mantereellamme. Suursodan uhka on ilmassa, myös omaa maatamme on sanallisesti uhattu. Monet asiat, joita pidimme pysyvinä ja luotettavina, ovat romahtaneet silmiemme edessä.

Tämän kaiken keskellä kutsun teitä rukoukseen, parannukseen ja luottamukseen.

Ensinnä rukoukseen. Meidän on tärkeää kantaa maailmamme ja nyt tapahtuneet vakavat asiat Jumalan eteen. Rukoillaan maailmanrauhan puolesta. Rukoillaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan kansan, sen vapauden ja turvallisuuden puolesta. Pyydetään Jumalalta suojaa kaikille niille, jotka joutuvat alttiiksi aseelliselle hyökkäykselle sekä niille, jotka joutuvat pakolaisina jättämään kotipaikkansa tai kotimaansa. Rukoillaan, että heidät otettaisiin rakkaudella vastaan. Ollaan itsekin valmiita tukemaan heitä monin tavoin. Rukoilemme kaikkien tavallisten ihmisten puolesta – myös Venäjällä – jotka ilman syytään joutuvat kärsimään johtajiensa päätöksistä ja taloudellisten pakotteiden kovista seurauksista.

Sitten kutsun teitä parannukseen. Tänään päivän tunnussanana on Jeremian kirjan kolmannen luvun jae 22: ”Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset, minä parannan teidät luopumuksestanne! "Herra, me tulemme luoksesi, sillä sinä olet meidän Jumalamme!””

Olkoon tämä totta myös meidän elämässämme ja kansamme keskellä. Vanhassa testamentissa ahdistukset ja koettelemukset olivat usein Jumalan vastaus hänen kansansa luopumukseen ja synteihin. Vastaus tähän Jumalan puhutteluun oli – ja tänäänkin on – parannus. Paluu Jumalan luo. Jumalan ja hänen tahtonsa etsiminen elämässämme. Olemme joutuneet kokemaan suuren kulkutaudin, nyt sodanuhkaa ja sanomia sodista. Kehotan meitä kaikkia parannukseen, katumukseen ja Jumalan kasvojen etsimiseen tämän raskaissa merkeissä alkavan paastonajan koittaessa.

Kolmanneksi kutsun teitä luottamukseen. Vaikka maailmanpoliittinen tilanne on nopeasti muuttunut, on suuri kuva ennallaan. Kaikki tässä maailmassa on yhä tänäänkin hyvän Herramme kädessä. Ja siksi odotamme Jumalan valtakuntaa, emme totaalista ydintuhoa. Tulevaisuus on Jumalan, ei tämän maailman valtiaitten.

Päivän tunnussanana oli torstaiaamuna, kun heräsimme uutisiin sodan kauhuista, Psalmin 103 sanat: ”Mutta Herran armo pysyy ajasta aikaan, se on ikuinen niille, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Polvesta polveen ulottuu hänen uskollisuutensa kaikkiin, jotka pysyvät hänen liitossaan, muistavat hänen käskynsä ja elävät niiden mukaan.”

Tulevaisuus on Jumalan.

Lauri Vartiainen