pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

Eero Junkkaala
Teologian tohtori Eero Junkkaala on toiminut Suomen Raamattuopiston rehtorina, Suomen teologisen instituutin pääsihteerinä sekä Suomen Lähetysseuran lähetystyöntekijänä.Hän on väitellyt teologian tohtoriksi Raamatun arkeologian alalta, on kirjoittanut nelisenkymmentä kirjaa ja luennoinut kymmenessä maassa.

Olen teologian tohtori. Siis ilmeisesti kuulun niihin, joilta otsikossa mainitun Jeesuksen opetuksen mukaan evankeliumi on salattu. Minua tosin lohduttaa hiukan se anekdootti, jolla eräs työtovereistani joskus esittelee minut. Hän kertoo, että eräässä Pelastusarmeijan osastossa oli tapana usein kokouksissa kutsua eteen niitä, jotka halusivat jättää elämänsä Jeesukselle. Mukana oli aina pieni tyttö, joka tuon kehotuksen aikana meni tarttumaan jonkun läsnäolijan kädestä ja kehotti tulemaan eteen Jeesuksen luo. Tyttö olikin saanut johdattaa monia uskoon. Kerran penkissä istui vanhempi herrasmies. Tyttö meni hänen luokseen, tarttui käteen ja sanoi: ”Tule sinäkin Jeesuksen luo.” Mies vastasi siihen hiukan ärtyneenä: ”Minä olen teologian tohtori.” Silloin tyttö sanoi iloisesti: ”Kyllä Jeesus senkin anteeksi antaa.”

Luotan siis minäkin tuohon anteeksiantoon. Mutta onko kristinusko tarkoitettu ensisijaisesti tyhmille, ymmärtämättömille ja yksinkertaisille ihmisille? Taitaa olla, sillä apostoli Paavalikin kirjoittaa tähän tapaan: ”Ajatelkaa, veljet, mitä te olitte, kun teidät kutsuttiin: teissä ei ollut monta ihmisen mielestä viisasta, ei monta vaikutusvaltaista, ei monta jalosukuista. Mikä maailmassa on hulluutta, sen Jumala valitsi saattaakseen viisaat häpeään.” (1. Kor. 1:26-27). Kun maailmalla katselee, ketkä ovat löytäneet tiensä kristilliseen kirkkoon, melko usein enemmistönä ovat köyhät ja sorretut, ne joita maailma ei minään pidä. Heille kristillinen usko on tarjonnut tien Jumalan luo ja saman tien kuin rikkaille ja menestyneillekin. Köyhät eivät tietenkään ole tyhmiä, mutta oppimattomia he usein ovat, sillä heillä ei ole mahdollisuuksia koulutukseen.

Nepalissa arveltiin, että yksi selitys kirkon nopeaan kasvuun on, että siellä ei ole kastijakoa. Yhteiskunnassa kastittomat ja alakastiset eivät koskaan pääse nousemaan toisten rinnalle ihmisarvoiseen elämään, mutta kirkossa kaikki ovat tasa-arvoisia. Ehtoollista nauttii rikas ja köyhä, johtaja ja kivenhakkaaja, molemmat samanlaisina syntisinä Jeesuksen armoa etsimässä.

Kirkko on aina ollut tärkeä ihmisen tasa-arvon puolustaja ja köyhät, vammaiset ja kouluttamattomat ovat sieltä löytäneet elämälleen arvon ja taivastien. Mutta kyllä kirkko on myös rikkaiden, koulutettujen ja yhteiskunnan ylärappusilla olevien kirkko. Ihminen on lopulta sama riippumatta siitä, millaisessa talossa hän asuu ja mille elämän portaalle hän on sattunut pääsemään. Jokaisen takin alla on syntinen ihminen kaikkine heikkouksineen, kipuineen ja kysymyksineen. Ja jokaisen puolesta Jeesus on kuollut.

Luultavasti alkuseurakunnassa enemmistö oli alemman sosiaaliluokan väkeä. On silti joukossa aina ollut niitäkin, jotka ovat käyneet kouluja tai päässeet yhteiskunnan näkyville paikoille. Paavali oli koulutettu mutta Pietari ei. Nikodemos ja Josef Arimatialainen olivat kansan johtomiehiä ja päätyivät Jeesuksen seuraajiksi. Jeesuksen ja Paavalin maininnat siitä, että evankeliumi on salattu viisailta, tarkoittanee, että ihmisviisauden keinoin sitä ei koskaan saavuteta. Usko on aina lahja ja pelkkää armoa. Siksi se on samanlaisena jokaisen ulottuvilla.

Oli hyvä lukea taannoin professori Atte Korholan lausuntoa, kun hän sanoi, ettei ole koskaan epäillyt Jeesuksen tekemiä ihmetekoja. Tieteen tekemiseen kuuluu epäily ja se vie tutkimusta eteenpäin, mutta usko on eri kategoriassa. Kristitty tiedemies tutkii Jumalan maailmaa kaikin käytettävissä olevin tieteellisin keinoin täysin samoilla menetelmillä kuin ei-kristittykin. Uskovana hän luottaa Jumalan sanaan ja Jeesuksen armoon aivan samoin kuin kuka tahansa kristitty. Päättelemme siis, että olet oppinut tai oppimaton, rikas tai köyhä, menestynyt tai elämän syrjässä juuri ja juuri roikkuva, Kristuksen edessä olet vain syntinen, joka ainoa turva on Jeesuksen sovitustyö.

Eero Junkkaala

pos-sro2-right
  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!