pos-sro2-top4
pos-sro2-top5

Uutisia

Tampereen Sana Soi -iltojen kippari Pertti Kallio kertoo, että Finlaysonin kirkossa vietettävien iltojen vahvuuksia ovat kodikkuus ja maanläheisyys. Erityisen vaikuttavaa on, jos tapahtumassa esiintyvä julkisuuden henkilö tunnustaa uskonsa.

Sana Soi -iltoja alettiin viettää Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa vuonna 1991. Pari vuotta myöhemmin tapahtuma rantautui myös Tampereelle. Syksyllä juhlitaankin Tampereen Sana Soi -iltojen 25-vuotista historiaa. Suomen Raamattuopiston musiikkisihteeri, laulajaevankelista Pertti Kallio kertoo Sana soi -iltojen synnystä:

- Idean isänä ja moottorina oli julistustyön silloinen johtaja, Pauli Tuohioja. Hän pyysi Anne Pohtamo-Hietasen Sana Soi -iltojen alkuvuosina juontajakollegakseen ja aisaparikseen. Pauli esimiehenäni pyysi myös minua käynnistämään Sana Soi -illat Tampereella ja ottamaan jonkun näpsäkän naisjuontajan työparikseni. Heti tiesin, että pyytäisin mukaan tyylikkään liikenaisen, evankelistalahjaisen sisustussuunnittelijan Leena Bromanin kanssani juontamaan ja suunnittelemaan iltoja ja siitä käynnistyivät nämä illat 25 vuotta sitten yhteistyössä Tampereen Tuomiokirkon kanssa syksyllä 1993. Leenan kanssa olimme sitä mieltä, että tavalliset seurakunnan kirkkoillat pyörivät kyllä ilman meitäkin, mutta ”erityisillat” sopivat meille ja näitä ”erityisiltoja” Sana Soi -illat ovat olleet kaikki nämä vuodet menestyksekkäästi. Lyhyesti näistä muodostunut neljän E:n iltoja: Elämänmyönteisiä. Eteneviä. Evankeliumia välittäviä. Elämyksellisiä. Sitä kansa arvostaa kaupungissa.

Kuukausittain järjestettävissä illoissa käy yleensä 150-250 ihmistä. Illan ohjelmaan kuuluu yhteislauluja sekä kaksi vierailijaa, yleensä muusikko ja puhuja. Kallio kertoo jokaisen illan vaativan paljon työtä, jota tehdään noin seitsemän hengen tiimissä.

– Nämä illat ovat juurtuneet tamperelaiseen elämänmenoon, ja voidaan puhua tamperelaisesta kirkkokulttuuri-ilmiöstä. Tarkoitus olisi, että iltojen kautta ihmiset ymmärtäisivät, että seurakunta on kiinnostuneiden, täysjärkisten ihmisten hyvää toimintaa. Aika paljon käy etsijöitäkin, koska iltoihin on vapaa pääsy. Kun illoissamme julkisuuden henkilö tunnustaa uskonsa, se on puhuttelevaa. Olen iloinnut siitä.

- Muistan yhä hyvin alussa vilpittömästi rukoilleeni: ”Johda ja siunaa näitä iltoja. Anna sanomaa ja väkeä näihin iltoihin”. Nyt kun tuosta huokauksesta Jumalalle on kulunut 25 vuotta, tajuan, että Jumala on vastannut ja ottikin todesta vilpittömän rukoukseni. Kaikkea tuota olemme saaneet ja runsaasti. Tuomiokirkon kirkkoherra, tuomiorovasti Olli Hallikainen on toivonut, että näitä iltoja ei saa lopettaa. Tuomiokirkkoseurakunnalla ei ole tarjota mitään vastaavaa, joka kerää näin säännöllisesti hyvin aikuisväestöä iltoihin. Tämä on kaikkien etu ja ilo. On luottamus ja armo, lämpö ja läheisyys, silta, jota astua. Se tekee yhä nöyräksi. En voikaan paukutella henkseleitä paisuvana kipparina ja kiittää vain itseäni ja muita, vaan yhä edelleen sydämeni ja Jumalani muistuttaa: Muista, keltä kaikki on tullut? Muista keltä pyysit ja keltä sait? Älä kovene, kylmene, ja paadu itsehyväisyyteen. On kysymys Jumalan lahjasta ja ihmeestä, tiedät hyvin sen itse, kaikki toimintavuodet kokeneena ja nähneenä. Ensimmäistä kertaa Tampereella, kotikaupungissani ja kotiseurakunnassani ei olla edes Sana Soi ihmeen edessä.

-Tämän aion sanoa nyt Juhlaillassamme su 16.9. kun se on niin totta. Tämä juhlailta on järjestyksessään jo 217. Sana Soi -iltamme. Kaupungissa on yhä hengellistä kaipuuta ja etsintää, se ei ole minnekään häipynyt, se on lähetyskenttämme SRO:n työssä. Hienoa, kun Sana Soi -iltojen kantaisä Pauli ja Annekin ovat juhlassamme nyt paikalla. Illan teema: ”Juhlan aika” toteutuu monessa muodossa.

 

Syksyn tulevat illat ja vieraat

16.9. klo 18 Tampereen Tuomiokirkossa vieraina Vivamon johtaja Leena Broman ja basso Jaakko Ryhänen.  
14.0. klo 18 Finlaysonin kirkossa vieraina kirjailija-evankelista Jorma Kalajoki ja baritoni 
11.11. klo 18 Finlaysonin kirkossa vieraina kirjailija Riitta Lemmetyinen ja sahansoittaja Aarne Laasonen
16.12. klo 19 Finlaysonin kirkossa vieraina piispa Matti Repo, sekä viihdelaulajat Inga Sulin ja Erkki (Eki) Liikanen

Aurinkoinen ja lauhkea sää tervehti Hengellisille syventymispäiville tulevia lauantaina. Aamuseminaarit vetivät runsaasti väkeä, sillä onhan tarjolla maksuttomia alustuksia kirkkokansaa kiinnostavista aiheista. Myös lapsiperheitä ja ensikertalaisia löytyi yleisön joukosta.

Jo torstaina iltatilaisuus houkutteli väkeä paikalle edellisvuoden tapaan, vaikka juhlien pitopaikka on vaihtunut Helsingin keskustasta Kauniaisiin. Perjantaina siirryttiin jättitelttaan, mikä houkutteli paikalle runsaan yleisön pienistä sadekuuroista huolimatta.

-        Minähän oikein innostuin, kun kuulin, että tämä on Kauniaisissa. Tämä oli minulle paljon parempi paikka tulla ja autolle löytyi hyvin maksutonta pysäköintitilaa, totesi eräs espoolaisrouva.

Monia miellytti myös se, että Raamattuopiston isolle tontille mahtuvat tilavasti eri toiminnot ja että kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia. Ruokailukin on sujunut sutjakkaasti väkimäärästä huolimatta ja esimerkiksi lasten pomppulinnaan pääsee pitkin päivää.

 

Seminareissa on tarjolla jokaiselle jotakin

Eräs aina kiinnostava seminaari lauantaina pohti kirkon nykytilaa. Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtaja Lauri Vartiaisen ja rehtori Juha Vähäsarjan aihe oli kohti rohkeampaa kirkkoa. Juttua aihepiiristä riittää myös illemmalla lauantaina, jolloin Lauri Vartiainen vetää paneelia kirkosta näinä päivinä. Vieraana ovat mm. Avoimen raamattukoulun perustajiin kuuluva Liisi Jokiranta, tohtori Timo Junkkaala sekä teologi Lauri Kemppainen.

Myös professori Juha H. Hiltusen alustus Torinon käärinliinasta kokosi runsaan kuuntelijakunnan. Sunnuntaina lisää raamatullista historiaa on luvassa tohtori Eero Junkkaalalta, joka kertoo Raamatun arkeologiasta.

Sielunhoitoakaan ei oltu unohdettu. Kirkkosali oli varattu Olavi Peltolan sielunhoidolliselle seminaariaiheelle Taivas näkyy. Sunnuntaiaamu tarjoaa myös syvällisiä aiheita, mm. Päivi ja Niilo Räsäsen kanssa pohditaan avioliittoa, Timo Junkkaalan kanssa kuolemisen taitoa sekä Raimo Mäkelän kanssa vihaamisen ja rakastamisen oikeellisuutta. Seminaarit alkavat jo aikaisin sunnuntaina eli aamuyhdeksän jälkeen.

 

Radiointi ja musiikki houkuttelevat myös

Moni seuraa myös radion kautta Hengellisiä syventymispäiviä. Lauantaina lähetys Radio Dein kautta kestää kello 16.30 saakka, jolloin esimerkiksi Pääjuhlassa voi kuulla virolaisen piispan Joel Luhametsän hengellisen puheen sekä Lauri Vartiaisen juhlien Lupaus-teemaa käsittelevän puheen.

Sunnuntaina lähetystä on kello kymmenestä alkaen ja päättyen puoleltapäivin jumalanpalvelukseen. Senkin jälkeen Kauniaisissa tapahtuu vielä, sillä esimerkiksi kello 14 on vuorossa Lähetysjuhla Jukka Norvannon puheen myötä.

Myös musiikki houkuttelee ihmisiä. Etenkin lauantaina kello 18.30 järjestettävä oopperalaulajien eli basso Matti Turusen ja sopraano Maria Turusen konsertti kiinnosti ihmisiä.

Hengellisten syventymispäivien tapahtumia voi seurata myös sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi facebookin kautta. Juttuja eri tapahtumista löytyy myös mm. seurakuntalainen.fi -verkkomediasta.

https://www.facebook.com/raamattuopisto/

Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtaja Lauri Vartiaisen linjapuhe Hengellisillä syventymispäivillä 25. elokuuta 2018.

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/hengelliset-syventymispaivat-kauniaisissa-jumalan-pitaa-aina-lupauksensa/

Radio Dein kautta lähetettävä Raamattuopiston jumalanpalvelus ei kuulunut 24.6. Myöskään tulevan sunnuntain 1.7. jumalanpalvelusta ei kuulla radion Dein kautta.

Sen sijaan kunkin jumalanpalveluksen saarna on jälkikäteen kuultavissa Suomen Raamattuopiston nettisivuilta. Sinne pääsee oheista linkkiä hiirellä napauttamalla: https://sro.fi/ohjelmat-radio-deissa/jumalanpalvelukset/jumalanpalvelusten-saarnat-2018

Juhannuksen aikoihin Radion Dein tekniikassa oli vikaa

Juhannuksen jälkeisen sunnuntain jumalanpalveluksen lähetyksessä oli tekninen häiriö. Vika on paikannettu Radio Dein asemalle. Sekä Radio Dei että Suomen Raamattuopisto pahoittelevat kuulijoille aiheutunutta haittaa.

Sunnuntaina 24.6. saarnasi Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson aluejohtaja  Jari Nordman. Sunnuntaina1.7. kello 11 alkavassa jumalanpalveluksessa saarnaa Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen.

Ehtoollisen ja seuraa saa tulemalla paikan päälle Kauniaisiin

Koko jumlalanpalveluksen voi kuulla heinäkuun alussa tulemalla paikalle Raamattuopiston kirkkosaliin Kauniaisiin osoitteeseen Helsinginkatu 10. Samalla voi osallistua muiden kanssa ehtoolliselle.

Sunnuntaista 8. heinäkuuta alkaen jumalanpalvelukset ovat jälleen kuultavissa normaalisti Radio Dein kautta. Loppukesästä Hengellisten syventymispäivien aikaan Radio Deistä on kuultavissa Raamattuopiston ohjelmaa lauantaina 25.8. kello 11-16.30 ja sunnuntaina 26.8. kello 10-12. Hengelliset syventymispäivät järjestetään myös Kauniaisissa Raamattuopiston tiloissa.

Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan jumalanpalveluyhteisömme toimintaan. Lapsille on oma sunnuntaisin pyhäkoulu ja Hengellisten syventymispäivien aikaan myös runsaasti omaa ohjelmaa.

 

Suomen Raamattuopiston Säätiössä ja sen tytäryhtiöissä helmikuussa alkaneet YT-neuvottelut on saatu päätökseen. Säätiön ja tytäryhtiön hallitukset ovat päättäneet, että talouden tervehdyttämiseksi henkilöstöä vähennetään eläkejärjestelyjen, osa-aikaistamisten ja irtisanomisten kautta.

Alun perin vähennystarve oli 11-14 henkilötyövuotta. Valtaosa vähennystarpeesta pystyttiin ratkaisemaan eläkejärjestelyjen ja osa-aikaistamisen keinoin. Neuvottelujen päätteeksi jouduttiin irtisanomaan kolme henkilöä.

- Olemme pyrkineet henkilöstön kanssa käyttämään kaikki keinot, jotta saavuttaisimme mahdollisimman hyvän ratkaisun vaikeassa tilanteessa, sanoo SROS:n toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen.

- Nyt tehtyjen vaikeiden ratkaisujen jälkeen mahdollisuutemme taloutemme tasapainottamiseen ovat selvästi paremmat.

 

Vähennykset kohdistuvat kaikkiin toimintoihin

Vähennykset kohdistuivat koko Suomen Raamattuopiston Säätiön ja sen tytäryhtiöiden toimintoihin. YT-neuvottelut ovat osa prosessia, jolla on korjattu Suomen Raamattuopiston Säätiön vuosia jatkunutta talouden alijäämää.

- Tahdomme kiittää kaikkia, niin työmme ystäviä kuin henkilökuntaa esirukouksesta ja kaikesta siitä tuesta, jota olemme saaneet taloudellisesti vaikeiden aikojen keskellä, Lauri Vartiainen kiittää.

- Tämä on ollut yksi vaikeimpia ratkaisuja historiassamme. Tähän kuitenkin päädyttiin, jotta voisimme vastuullisesti kehittää Raamattuopiston työtä. Osallistumalla toimintaamme jokainen voi osaltaan tukea ensi vuonna 80-vuotiasta Raamattuopistoa sen hengellisen tehtävän täyttämisessä myös tulevaisuudessa.

Suomen Raamattuopiston Säätiön tiedote 7.2.2018

Suomen Raamattuopistolla alkoivat yt-neuvottelut – arvioitu vähennystarve on 11-14 henkilötyövuotta

Suomen Raamattuopiston Säätiön (SROS) henkilökunnalle on annettu helmikuun alussa neuvotteluesitys yhteistoiminta- eli yt-neuvottelujen aloittamisesta. Neuvotteluesitys koskee koko SROS:n ja sen kustannusyhtiön henkilökuntaa. Säätiön hallituksen määrittelemä arvio vähennystarpeesta on 11-14 henkilötyövuotta.

- Prosessin tavoitteena on saada vuosia jatkunut talouden alijäämä korjattua, kertoo SROS:n toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen.

- Taustalla on muun muassa vuokratuottojen ja kirkon myöntämän tuen lasku viime vuosien aikana.

SROS:lle ei esimerkiksi ole viime vuosina myönnetty yhteisiä kirkkokolehteja. Samaan aikaan henkilökannatus eli työn ystävien yksityinen tuki on viime vuosina kasvanut. Noin 45 prosenttia Raamattuopiston Säätiön tuotoista tulee yksityisten ihmisten tukena.

Käytämme yhdessä henkilöstön kanssa kaikki keinot saavuttaaksemme mahdollisimman hyvät ja inhimilliset ratkaisut tässä raskaassa tilanteessa, sanoo Lauri Vartiainen.

- Tavoitteena on tasapainottaa talous niin, että esimerkiksi viime vuonna toteutuneisiin, koko henkilökuntaa koskeneisiin lomautuksiin ei olisi jatkossa tarvetta.

 

Jatkossa tehdään töitä pienemmällä henkilömäärällä

Henkilöstömäärän leikkauksia pyritään tekemään tasaisesti eri osastoilla, hallinnosta ja opetuksesta julistustyöhön ja tukipalveluihin saakka. Suomen Raamattuopiston Säätiön koko konsernissa on vakituista henkilökuntaa noin 60, jonka lisäksi tehtävissä on määräaikaisia ja muun muassa tuntiopettajia kansanopiston tehtävissä.

Taloudellista tilannetta säätiössä heikensi runsaat kaksi vuotta sitten tapahtunut Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) koulutuksen loppuminen Raamattuopiston kampuksella ja siitä seurannut vuokratuottojen menetys. Raamattuopiston oman kansanopistokoulutuksen opiskelijamäärää onnistuttiin kasvattamaan esimerkiksi viime syksynä yli 50 prosenttia, mutta valtionosuuksissa tämä lisäys näkyy vasta viiveellä.

Esimerkiksi musiikkilinjan suosio on ollut pitkään vahvaa, maahanmuuttajalinjat vetävät myös hyvin sekä uudet urheilu- ja teatterilinjatkin on pystytty aloittamaan, kertoo rehtori Juha Vähäsarja.

Diakin aikana rakennettujen uusien koulutustilojen lainojen lyhennykset on kuitenkin maksettava ja oppilasmäärien uudelleensopeuttaminen on vienyt oman aikansa, minkä vuoksi joudumme nyt leikkaamaan toimintamenoja.

Myös kustannusosakeyhtiö Perussanoman joidenkin toimintojen uudelleenjärjestelyitä pohditaan yt-neuvotteluissa.  Yhtiö on varsin riippuvainen esimerkiksi kristillisten kirjojen menekistä.

 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen, puhelin 09 5123 9189

Rehtori Juha Vähäsarja, puhelin 09 5123 9150

sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

pos-sro2-right
  •  
  • Tykkää meistä Facebookissa!